Hrvatska proterala građanina zbog veličanja Tita

Podelite:

Državljanin BiH, koji je želeo da ostane anoniman, već godinama živi u Hrvatskoj, a zbog veličanja Tita na Fejsbuku je proteran iz Hrvatske

Hrvatska tajna služba (SOA) odlučila je da protera državljanina BiH, koji godinama živi u Rijeci, gde ima posao i porodicu, zbog navodnog veličanja Tita, Mao Cedunga, Če Gevare i Kastra na Fejsbuku. Njemu je naloženo da Hrvatsku napusti u roku od mesec dana.

Državljanin BiH, koji je želeo da ostane anoniman, već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen hrvatskom državljankom koja je imala status veteranke Domovinskog rata, a nakon njene smrti je u vanbračnoj zajednici takođe sa državljankom Hrvatske. I sam je, navodi se, bio pripadnik Hrvatskog veća odbrane, a do sada je živeo u Rijeci.

„Da, simpatični su mi Tito, Mao, Če, Kastro, i to sam pisao na Fejsbuku. Zbog toga više ne smem da živim u Hrvatskoj”, rekao za Indeks ovaj Riječanin, koji uskoro mora da napusti Hrvatsku. Ispričao je da kad god je na društvenoj mreži pisao o Titu, Če Gevari, Bader-Mainhofu, Crvenim brigadama, jasno je, kaže, stavljao do znanja da odobrava njihove ideje o socijalnoj pravdi, ne i metode kojima su se služili.

Za sebe kaže da je pacifist, ali to, navodi se nije bilo dovoljno Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-obaveštajnoj agenciji da mu nakon više od decenije ne odobre produženje boravka u Hrvatskoj. SOA je u svom mišljenju navela i da ne poseduje ni vojnu knjižicu, ni uverenje o ratnom putu. Sajt je, međutim, došao do dokaza, osuđenog ratnog zločinca Tihomira Blaškića koji potvrđuje da je sagovornik tog portala bio pripadnik HVO.

U Blaškićevoj belešci od 28. aprila 1993. stoji da „lice izvršava specijalne zadatke posebne namene i mora mu se omogućiti nesmetano kretanje i aktivnosti”. „Strogo držati u tajnosti identitet lica, pružiti punu saradnju, a po saznanju za zadatke koje obavlja, o istima ne prenositi nikome, te se moraju smatrati vojnom tajnom”, takođe stoji u odluci Blaškića. Sagovornik kaže da ta Blaškićeva odluka „zvuči kao dozvola za ubistvo”.

A on je, ističe, tada radio kao istražitelj na pitanjima nestalih.

„Istraživao sam ko i za koliko novca prodaje zarobljenike, ali i gde ide nafta i koliko se plaća za napade na neprijateljske položaje”, rekao je neimenovani sagovornik hrvatskog portala, javlja Tanjug.

On smatra da SOA želi da ga protera baš zbog tih njegovih ratnjih saznanja.

„Ne žele valjda da me proteraju zato što mislim da su na vlasti sve stare komunjare koji su izuli čizme i obuli salon-cipele ili zbog mog čvrstog uverenja da živimo u fašizmu i da svako ko nije desničar i nacionalista, odmah je crveni bandit. Ili me možda žele da proteraju jer smatram, kao i grupa Bader-Mainhof, da nam ‘kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih’“, rekao je.

SOA nije želela da komentariše ovaj slučaj. A u objavljenom odgovoru taje službe stoji da, prema hrvatskom zakonu, stranom državljaninu može biti produžen privremeni boravak u toj zemlji ukoliko, uz ostale uslove ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu bezbednost ili javno zdravlje.

„SOA ne komentariše konkretne slučajeve, ali vam načelno možemo odgovoriti da veličanje terorističkih organizacija i njihovih pripadnika, bez obzira na njihova ideološka polazišta, kao i odobravanje nasilja predstavljaju opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske”, stoji u odgovoru iz SOA. Na pitanje o listi proskribiranih imena i organizacija koje je zabranjeno podržavati hrvatski sajt nije dobio odgovor.

 

Izvor Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here