Хрватска протерала грађанина због величања Тита

Поделите:

Држављанин БиХ, који је желео да остане анониман, већ годинама живи у Хрватској, а због величања Тита на Фејсбуку је протеран из Хрватске

Хрватска тајна служба (СОА) одлучила је да протера држављанина БиХ, који годинама живи у Ријеци, где има посао и породицу, због наводног величања Тита, Мао Цедунга, Че Геваре и Кастра на Фејсбуку. Њему је наложено да Хрватску напусти у року од месец дана.

Држављанин БиХ, који је желео да остане анониман, већ годинама живи у Хрватској. Био је ожењен хрватском држављанком која је имала статус ветеранке Домовинског рата, а након њене смрти је у ванбрачној заједници такође са држављанком Хрватске. И сам је, наводи се, био припадник Хрватског већа одбране, а до сада је живео у Ријеци.

„Да, симпатични су ми Тито, Мао, Че, Кастро, и то сам писао на Фејсбуку. Због тога више не смем да живим у Хрватској”, рекао за Индекс овај Ријечанин, који ускоро мора да напусти Хрватску. Испричао је да кад год је на друштвеној мрежи писао о Титу, Че Гевари, Бадер-Маинхофу, Црвеним бригадама, јасно је, каже, стављао до знања да одобрава њихове идеје о социјалној правди, не и методе којима су се служили.

За себе каже да је пацифист, али то, наводи се није било довољно Министарству унутрашњих послова и Безбедносно-обавештајној агенцији да му након више од деценије не одобре продужење боравка у Хрватској. СОА је у свом мишљењу навела и да не поседује ни војну књижицу, ни уверење о ратном путу. Сајт је, међутим, дошао до доказа, осуђеног ратног злочинца Тихомира Блашкића који потврђује да је саговорник тог портала био припадник ХВО.

У Блашкићевој белешци од 28. априла 1993. стоји да „лице извршава специјалне задатке посебне намене и мора му се омогућити несметано кретање и активности”. „Строго држати у тајности идентитет лица, пружити пуну сарадњу, а по сазнању за задатке које обавља, о истима не преносити никоме, те се морају сматрати војном тајном”, такође стоји у одлуци Блашкића. Саговорник каже да та Блашкићева одлука „звучи као дозвола за убиство”.

А он је, истиче, тада радио као истражитељ на питањима несталих.

„Истраживао сам ко и за колико новца продаје заробљенике, али и где иде нафта и колико се плаћа за нападе на непријатељске положаје”, рекао је неименовани саговорник хрватског портала, јавља Танјуг.

Он сматра да СОА жели да га протера баш због тих његових ратњих сазнања.

„Не желе ваљда да ме протерају зато што мислим да су на власти све старе комуњаре који су изули чизме и обули салон-ципеле или због мог чврстог уверења да живимо у фашизму и да свако ко није десничар и националиста, одмах је црвени бандит. Или ме можда желе да протерају јер сматрам, као и група Бадер-Маинхоф, да нам ‘капитализам никада неће допустити да уживамо у привилегијама богатих’“, рекао је.

СОА није желела да коментарише овај случај. А у објављеном одговору таје службе стоји да, према хрватском закону, страном држављанину може бити продужен привремени боравак у тој земљи уколико, уз остале услове не представља опасност за јавни поредак, националну безбедност или јавно здравље.

„СОА не коментарише конкретне случајеве, али вам начелно можемо одговорити да величање терористичких организација и њихових припадника, без обзира на њихова идеолошка полазишта, као и одобравање насиља представљају опасност за јавни поредак и националну сигурност Републике Хрватске”, стоји у одговору из СОА. На питање о листи проскрибираних имена и организација које је забрањено подржавати хрватски сајт није добио одговор.

 

Извор Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here