Хрватска рампом штети самој себи

Поделите:

Наша Влада послала ноту Хрватској због строже и скупље контроле воћа и поврћа из Србије. Ана Брнабић: Нећемо ово толерисати, заштитићемо произвођаче

ИЗ Загреба иста прича. Када не могу да доливају уље на ватру у политичким односима, онда, симболично, у време обележавања годишњице „Олује“, крећу провокације. Овог пута је реч о одлуци којом је Хрватска пооштрила и поскупела контролу воћа и поврћа из „трећих земаља“, међу којима је, гле чуда – и Србија. Зато је Влада Србије упутила јуче ноту хрватским колегама. Писани демарш је упућен министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Истим институцијама у среду су заједнички писале и Привредне коморе Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Хрецеговине, јер су се у истом проблему нашли извозници из ових држава.

Премијерка Србије Ана Брнабић у среду је објаснила да наша влада разговара и са осталим земљама на које се одлука односи, како бисмо имали заједнички наступ према том питању.

– Када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи – рекла је Ана Брнабић у Подгорици на Самиту Америчко-јадранске повеље. – То нису ствари које треба да се дешавају у региону. Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике. Хрватска овим крши Споразум о стабилизацији и придруживању. Причали смо пре месец дана у Трсту, и две основне теме су биле инфратруктурно повезивање и економска сарадња. Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали. – Али, чини ми се да сваке године, отприлике у време прославе „Олује“ у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали.

Док Србија чека ефекте дипломатске преписке, како незванично сазнајемо, хрватска роба подједнако тешко прелази нашу границу као српско воће и поврће њихову. Сва роба која је предмет фитосанитарне контроле већ десет дана има строжи надзор. А ускоро би и у друге инспекције – пољопривредна, ветеринарска и санитарна, могле да крену у строжи режим.

ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК У САРАЈЕВУ МИНИСТАР
трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да се припрема састанак који би требало да се одржи у понедељак у Сарајеву, а на којем би земље региона требало да размотре недавне мере Хрватске: – Припремамо заједнички састанак и договарамо се о формату и садржају скупа. Требало би да учествују представници Србије, БиХ, Македоније и Црне Горе, а циљ је да се заузме заједничка позиција после мера које је увела хрватска влада о појачаном инспекцијском надзору.

Истовремено, у среду су на заједничком тексту писма радиле и привредне коморе држава Западног Балкана. Захтев је исти – од Хрватске траже да одустане од нове мере, а од Европе да утврди да ли је Загреб „играо по правилима“.

– И током дана смо усаглашавали заједнички текст писма. У Македонији је државни празник, па је само због тога неизвесно хоће ли писмо сачекати јутро – каже Марко Чадеж, први човек Привредне коморе Србије. – Писмо шаљемо Влади у Загребу и Европској комисији. Од Европе тражимо да провери да ли је овај потез директно кршење члана 36. Споразума о стабилизацији и придруживању, који предвиђа да се не повећавају и не уводе нове таксе и царине. Истовремено, тече Берлински процес, у коме је шест држава Балкана које нису чланице ЕУ, али су прикључене и дају подршку, и Словенија и Хрватска. Може се рећи да овај потез није у складу са добрим принципима сарадње.

Српски произвођачи упозоравају да ће нови намет на крају бити већи трошак за хрватске купце, јер њих и не покривају директно добављачи већ увозници.

– Извозимо с времена на време у Хрватску. Истина је да је то мало тржиште и они чине занемарљив део нашег извоза – каже Немња Миљковић из компаније „Свит хом“. – Мислим да и после већих накнада то неће бити знатно већи трошак за извознике. Те таксе не иду на терет добављача, односно нас. Њих ће на крају платити њихов купац. Ми ћемо им вероватно ове године извести шљиву. Не верујем да ће трошак бити већи од можда цента по возилу. Вероватно је већи трошак за веће извознике, за робу која иде у већим количинама, можда за оне који извозе јабуке.

Немају сви произвођачи позитивно искуство у сарадњи са суседима. У „З. А. фруту“ смо чули да одавно не послују са Хрватском.

– Не радимо са њима одавно – кажу овој фирми. – Увек смо имали проблеме. Задржавају возила, уводе накнаде, повећавају трошкове.

ПЛЕНКОВИЋ НЕ ЗНА СВЕ

НА маргинама самита у Подгорици премијерка Ана Брнабић разговарала је с хрватским колегом Андрејом Пленковићем и пренела му да мере Хрватске потпуно онемогућавају извоз из Србије и других земаља у региону.

– Причали смо о томе и још ћемо разговарати поподне. Чини ми се да он није имао све информације, али важно је да министарства пољопривреде и привреде Србије наставе разговор директно са Хрватском, да се ово у што краћем року заврши, јер не иде у прилог регионалној сарадњи и стабилности, о којој причамо сада већ други пут у месец дана – рекла је Брнабићева.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here