Хрватска: Рехабилитован Павелићев портпарол, још им само Павелић остао!

Поделите:

Филип Лукас био је гласноговорник усташког режима осуђен на смрт после рата, али судећи по одлуци Жупанијског суда у Загребу то није довољно тешко казнено дело

Жупанијски суд у Загребу рехабилитовао је Филипа Лукаса, председника Матице Хрватске у време такозване НДХ, који је уједно био и пропагандиста усташког режима и Анте Павелића. Након рата Лукас је осуђен на смрт, али је побегао из Хрватске.

Демократска јавност у Хрватској овај захтев за рехабилитацију је тумачила као покушај рехабилитације саме НДХ и злочиначког Павелићевог режима, а до сада је у више наврата суд у Загребу одбио да прихвати рехабилитацију.

У образложењу одлуке Жупанијског суда стоји да пропагирање усташког режима није довољно тешко казнено дело за изрицање смртне казне, те да процес који је вођен против Лукаса није био по стандардима независног суда.

У време Другог светског рата Лукас је хвалио Павелићев режим, а и самог злогласног ”поглавара” те државе коју нико није признавао, а за време које су учињени бројни злочини.

 

У усташама је Филип Лукас видео ”хероје и мученике”, а тако је остало до самог бекства те злочиначке клике из Хрватске. Осуђен је због величања НДХ и усташтва, те омолаважавања народно-ослободилачке борбе, пре свега кроз текстове које је објављивао у издањима Матице Хрватске.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here