Хрватска срушила више од 10.000 српских кућа током 1991. и 1992. године

Поделите:

Хрватски премијер Андреј Пленковић добро зна да ће Хрватска једном морати да исплати накнаду штете за срушене српске куће и привредне објекте у терористичким акцијама који су починиле хрватске полицијске, паравојне и војне формације, изјавио је данас предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

„Хрватске полицијске и паравојне формације, посебно током 1991. и 1992. године, према подацима хрватских организација, минирале су у терористичким акцијама више од 10.000 српских кућа и привредних објеката у десетинама хрватских градова гдје није било ратних дејстава“, подсјећа Линта у писаној изјави за медије.

Он наводи да је, према подацима бјеловарског Удружења особа оштећених терористичким дјеловањем „Правда“, само на подручју бивше општине Бјеловар од 1991. до 1995. године срушено најмање 650 објеката, највећим дијелом у власништву Срба.

Линта подсјећа да је шире подручје Бјеловара гдје су се догађали терористички и диверзантски напади било је изван подручја ратних операција.

„Број Срба на том подручју смањио се на 1.863, док их је почетком 90-их било око 15.000, што најбоље говори да је у питању било етничко чишћење Срба од стране Туђмановог режима“, саопштио је Линта.

Он је нагласио да је први предсједник Удружења „Правда“ био покојни Иван Срнец, Хрват чија је кућа такође минирана, јер је као замјеник начелника Полицијске управе Бјеловар 1991. године почео тражити кривце за рушење српских кућа и привредних објеката.

Линта истиче да је јасно да се радило о организованом државном терору, што потврђује и чињеница да полиција никада није никога ухапсила, као што није било ни истрага, ни информативних разговора.

„Управо систематско минирање више од 10.000 српских кућа и привредних објеката у десетинама хрватских градова гдје није било ратних дејстава, прије свега током 1991. и 1992. године, један је од бројних доказа да је Туђманов режим извршила агресију на српски народ на подручју Хрватске“, поручио је Линта.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here