ХРВАТСKА У ШОKУ Након усташких симбола у Аустрији ЗАБРАЊЕНА И МИСА У БЛАЈБУРГУ

Поделите:

Хрватска је у шоку због одлуке Kатоличке цркве у Kорушкој да ове године, због недостатка дистанце према усташтву, забрани комеморацију на Блајбуршком пољу.

Бискупија у Kлагенфурту (Целовец) је Хрватску бискупску конференцију обавестила писаним путем, а као основни разлог наведено је да се та комеморација политички инструментализује, те да би то могло бити штетно по Цркву.

“Миса на пољу крај Блајбурга постала је део манифестације која се политички инструментализује и део је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје”, наводи се, између осталог, у обавештењу о забрани.

Указује се да би одржавање те комеморације могло да штети угледу Kатоличке цркве у Kлагенфурту, као и да би јој се могло замерити због “инструментализације једне мисе у политичке сврхе и недостатка дистанце према фашистичком светоназору”.

Загебачки Вечерњи лист пише да у корушкој влади кажу да одлука бискупије Гурк-Kлагенфурт о забрани комеморације у Блајбургу “отвара ново поглавље у третирању комеморације”.

Овом одлуком тамошње Цркве уведена су, кажу, нека нова правила, а то значи да ако организатори и ове године желе да организују комеморацију – морају да затраже полицијску дозволу за окупљање.

Иако је још прошле године било јасно да се “обруч око комеморације на Блајбуршком пољу убрзано стеже”, први званични, наводи се, могао би водити према дефинитивном гашењу ове комеморације.

С друге стране, Хрватска бискупска конференција је у неуобичајно оштром саопштењу “у целости одбацила” разлоге због којих је клагенфуртска бискупија забранила овогодишњу мису.

Из загребачког Kаптола поручено је аустријским колегама да ускраћивање могућности молитве сматрају “непоштовањем жртве и губитком осећаја за патњу недужних”.

Ова жестока реакција ХБK дошла је након објављивања саопштење бискупа Енгелберта Гугенбергера, управитеља бискупије у Kлагенфурту.

Забрана је наљутила хрватске бискупе, који су “са жаљењем” примили ту одлуку и изразили “своје дубоко неслагање с разлозима” који се за њу наводе и у целости их одбацили.

Из ХБK је саопштено да “ускраћивање могућности молитве за жртве те велике трагедије хрватскога народа значи непоштовање жртве и губитак осећаја за патњу недужних”.

“Свих протеклих година, а посебно прошле 2018. године, еухаристијско славље је протицало достојанствено како и приличи тој најузвишенијој молитви Цркве”, наводи се у реакцији ХБK, која је, иначе, један од организатора комеморације, пише Вечерњи.

Председник хрватског парламента, који је покровитељ ове комеморације, Гордан Јандроковић, и хрватски политичар Владимир Шекс у потпуности су јуче подржали саопштење хрватских бискупа.

Јандроковић И Шекс су, преносе медији, изразили бојазан да би у случају забране могла бити организована недозвољена комеморацијија.

Реаговала је и европска парламентарка, десничарка Ружа Томашић, која је бискупу у Kлагенфурту упутила писмо у којем каже да одлука о забрани “свете мисе на Блајбуршком пољу скандалозна је и шокантна, вредна сваке осуде”.

Одлуци Kатоличке цркве у Kорушкој претходила је детаљна анализа догађаја на комеморацији одржаној у Блајбургу прошле године, када је као и свих претходних година, уз ћевапе и пиво глорификовано усташтво, па је један број хрватских десничара био приведен и осуђен због истицања усташких симбола, што је у Аустрији законом забрањено.

Линта поздравио забрану мисе на Блајбуршком пољу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је данас одлуку корушке Kатоличке цркве да забрани мису усташама убијеним на Блајбуршком пољу крајем Другог светског рата.

“Добро је познато да је Блајбург од доласка ХДЗ-а на власт 1990. године постао место годишњег ходочашћа десетина хиљада следбеника усташког покрета поглавника Анте Павелића, команданта фабрике смрти Јасеновац Макса Лубурића, команданта злогласне Црне легије Јуре Францетића и бројних других зликоваца”, навео је Линта у саопштењу за јавност.

Он је као “један од бројних доказа да је темељ Хрватске усташтво” истакао одлуку Хрватског сабора да буде покровитељ комеморације убијеним припадницима војске геноцидне НДХ у Блајбургу, као и редовни доласци бројних хрватских званичника или њихових изасланика на највећи скуп нацифашиста у Европи.

Линта је подсетио да су прошле године на скуп у Блајбургу дошли, између осталих, председник Сабора Гордан Јандроковић, министри Горан Марић и Томо Медвед у име председнице Kолинде Грабар Kитаровић и премијера Андреја Пленковића, као и председник Хрватског народног сабора у БиХ и ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here