Хрватски генерал: Није Београд почео рат, већ Лондон. Хоћемо ли се ми поклати, то им је било свеједно, јер циљ је био срушити комунизам

Поделите:

Уосталом, треба се запитати зашто су на крају рата у Хрватску одмах долетели британски лордови Kарингтон, Овен и други. Лондон је почео и завршио тај рат, а не Београд, рекао је Иво Јелић, некадашњи заповедник Четврте бригаде хрватске војске

Фрањо Туђман и Слободан Милошевић су договарали стварање Велике Србије и Велике Хрватске, рекао је хрватски генерал Иво Јелић, некадашњи заповедник Четврте бригаде хрватске војске у интервјуу за “Слободну Далмацију”. Према његовим речима, рат у бившој СФРЈ није почео Београд, већ Лондон.

На питање “зашто би Лондон хтео да се Хрвати и Срби покољу”, он је рекао “њима је био циљ да сруше комунизам, а хоћемо ли се ми поклати, то им је било свеједно”.

“Пођимо од геополитичкога контекста. Главни узрок грађанских ратова на Балкану је Kосово, а рат је покренут из Лондона јер је тамо центар светске моћи. Лондон је покретач свих геополитичких догађаја, ратова, нафтних шокова и криза, па су и ратови у бившој Југославији само део британскога геополитичког пројекта, као што су то и недавни грађански рат у Либији, садашњи у Сирији и комплетно “арапско пролеће”, а све у склопу британског стварања глобалног царства, кроз систем и доктрину “диригованог хаоса”. Уосталом, треба се запитати зашто су на крају рата у Хрватску одмах долетели британски лордови Kарингтон, Овен и други. Лондон је почео и завршио тај рат, а не Београд”, рекао је он за “Слободну Далмацију”.

Он је изнео и теорију према којој су се Београд и Загреб договорили како би решили проблем зван Kосово.

“Уочи рата Српска академија наука и уметности оцењује да се проблем Kосова, као највеће рак-ране Београда, коначно треба разрешити, и то стварањем велике Србије. Да би то постигли, треба им партнер на Балкану, а то је Загреб. Партнеру је понуђена велика Хрватска, која је требало да узме читаву западну Босну, по узору на некадашњу Бановину Хрватску, али је Загреб био задовољан и западном Херцеговином. Београд је желео рат како би Србе из книнске и босанске крајине преселио на Kосово и тако променио тамошњу “крвну слику”. То је оно кад Туђман говори о “хуманом пресељењу”. Туђман је наш најискренији политичар јер је отворено говорио о томе. Лепо је рекао да ће државу дати у власништво 200 породица и да смо сви други стока ситног зуба. И то је и остварио, једино је мало промашио то за 200 породица, јер у Хрватској данас има 260 милијардера, како је јавно изнео ХДЗ-ов економист др. Горан Марић. То су за мене ратни профитери”, рекао је он.

О договорима Милошевића и Туђмана је рекао:

“Њих двојица су се током рата састали 42 пута. Је ли се за време Другог светског рата Хитлер икад састао с Черчилом? Или са Стаљином? Састали су се само једном министри спољних послова Рибентроп и Молотов, да се договоре о ненападању и подели Пољске. У случају Туђмана и Милошевићеве понуде суштина је подела Босне, то је једини разлог њихова састајања. Из тог ратног савеза требала је произићи велика Србија и велика Хрватска, с границама на реци Босни и Неретви, као што показује и Туђманова салвета која је данас у Хагу. Много је питања и недоумица у вези с тиме. Рецимо, ми смо на почетку рата имали Заповедништво за северну и средњу Далмацију, а где је јужна? Није је било, јер је све јужно од Неретве требало припасти великој Србији”, рекао је Јелић.

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here