Хрватски грађански савез хоће сарадњу са Сашом Јанковићем

Поделите:

Председник Хрватског грађанског савеза (ХГС) Томислав Стантић изјавио је данас да ће та странка и убудуће бити отворена и спремна за сарадњу с Покретом слободних грађана, чијег је лидера Сашу Јанковића порџала на председничким изборима, а спремна је за сарадњу и с другим политичким организацијама који су се били окупили у кампањи Саше Јанковића.

“На протеклим изборима лако смо донели одлуку иза кога стати, кога подржати. После много година на политичкој сцени Србије, појавила се личност с којом смо имали потпуну сагласност у погледу вредности и циљева. Резултат који је постигнут у условима потпуно неравноправне политичке утакмице, даје нам данас за право да тврдимо да је окупљање око грађанских идеја у Србији и нужно и могуће”, рекао је Стантић на редовној скупстини ХГС-а.

Он је додао да је ХГС, упркос “оспоравањима и саплитањима”, нарочито унутар саме хрватске заједнице, опстао, заокружио своју прву годину рада и оправдао епитет “грађанска”.

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић захвалио је ХГС-у за допринос кампањи у Војводини пред председничке изборе и рекао да у Статуту и програмским документима ХГС-а види велики степен подударања са оним што заступа Покрет слободних грађана.

Нагласио је да “природно савезништво” треба да се настави и тако убрзају процеси који ће довести до “коначног пада Вучићевог режима”.

Председница Војвођанског клуба Бранислава Kостић рекла је да је Kлуб са одобравањем дочекао појаву једне грађанске организације на мањинској сцени и да је данас задовољна што је ХГС показао да је истрајан и доследан у свом деловању.

Републичка посланица Нове странке Мариника Тепић казала је да су представници хрватске и других мањина у Скупштини Србије “пасивни” и исказала отвореност и спремност да буде глас ХГС-а и других организација које бране и заступају права мањина у Србији.

На Скупштини је данас исказано незадовољством стањем у медијима, а посебно применом метода притиска кроз кажњавање и економско исцрпљивање, каквом је ових дана изложено Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и његов информативни сајт “Аутономија”.

Чланови и чланице ХГС-а и гости данашње скупштине укључили су се у акцију прикупљања новчаних прилога да би се помогло НДНВ-у да плати недавно изречену високу казну и обезбеди несметан рад тог новинарског удружења и тог слободног медија.

Новоосновани Покрет слободних грађана поред Саше Јанковића представљали су и оснивачи из Војводине, Бранислав Грубачки и Зорана Шобот Матић, Нову странку потпредседник Александар Станковић, народна посланица Мариника Тепић и председник новосадског одбора Владимир Цветковић, а Војвођански клуб председница Бранислава Kостић.

 

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here