ХРВАТСKИ МЕДИЈИ: Додик одржао буквицу Kомшићу

Поделите:

Актуелни председник Републике Српске и изабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је Жељку Kомшићу, будућем колеги трочланог колективног шефа државе, да се мало преиграо јер још није ступио на дужност а већ је, каже, успео да БиХ завади са Хрватском и Србијом.

Хрватски портал „Данас“ је то протумачио да је Додик већ стао у одбрану Хрватске тако што је очитао буквицу Kомшићу.

„Иако још није ступио на функцију члана Председништва, већ је успео да нас завади са Хрватском и Србијом, а поред њих покушава да дели лекције и мени, односно Републици Српској“, рекао је Додик, преноси Тањуг.

Kомшић је, наиме, у само неколико дана након општих избора, који су у БиХ одржани 7. октобра, успео да узбурка духове својим изјавама.

Најпре најавом да ће БиХ тужити Хрватску због градње Пељешког моста, а потом и тврдњом да је за њега Kосово независна држава коју би БиХ требало да призна.

Kоментаришући те изјаве, Додик је рекао, наводи „Данас.хр“, да се Kомшић „мало преиграо и уживео у улогу политичког месије који суседним државама дели лекције како треба да се понашају“.

За Kомшића је Додик рекао да је персонификација „политичког авантуризма која неће допринети сарадњи, а БиХ ће гурнути у још већи понор“.

„Авантуризам је кад Kомшић, након честитке и позива на сарадњу, коју је добио од председника Србије Александра Вучића, одговори да је Kосово за њега независна држава. Ако претње, увреде и ароганција које сада Kомшић просипа по региону, буду стил његове политике и у Председништву БиХ, бојим се да то неће водити никуд и биће врло тешко обезбедити комуникацију с окружењем“, казао је Додик.

Иначе, избором Kомшића за хрватског члана Председништва БиХ још се не мири ни званични Загреб, ни Хрвати у БиХ, а у три херцеговачке општине, поручили су му градоначелници, није добродошао.

Он је на изборима освојио више гласова, претежно бошњачких, од лидера ХДЗ-а БиХ, Драгана Човић, са којим Додик има веома добру сарадњу.

Након избора хрватски медији су предвидели да ће избор Kомшића у Председништво БиХ утицати на приближавање Хрватске Додику, што се у региону тумачи као још један парадокс општих избора у БиХ.

Један од парадокса је и то да је, на пример, изборне резултате у изборној ноћи, за Kомшића и његову Демократску фронту, саопштавала странка СДА БиХ, Бакира Изетбеговића, али и да је изборни инжењеринг био такав да је Kомшић освојио готово 13.000 више гласова од бошњачког кандидата Шефика Џаферовића.

(Спутњик)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here