Хрватски медији: НИЈЕМЦИ СЕ ЧУДЕ Хрватска тугује због ратног злочинца!?

Поделите:

ПОЗНАТИ њемачки тједник Дер Спиегел на својем порталу, иначе једном од најпосјећенијих у Њемачкој, објавио је велики чланак у којем се згража над чињеницом да “Хрватска тугује због једног ратног злочинца”.

”Инсценацијом својег суицида у судници бивши генерал Слободан Праљак постигао је да се Хрватска иза њега уједини у туговању. Kритичка процјена његових злочина постала је немогућа, дакле његова посљедња калкулација је успјела”, пише Дер Спиегел те додаје да је Праљково самоубојство ”у Хрватској изазвало политички потрес, који се проширио на цијели западни Балкан”.

Наводи се како су и предсједница Kолинда Грабар-Kитаровић и премијер Андреј Пленковић дали похвалне изјаве о Праљку те да ”већина хрватских медија са страхопоштовањем извјештава о ‘храбром заповједнику с три дипломе”’, као и да су се многи претходно критички медији сада Праљка усудили описати тек као ”контроверзног”.

“Истина гласи овако: Праљак је био ратни злочинац”

”Но истина гласи овако: Слободан Праљак је био ратни злочинац. Kао некадашњи шеф стожера војске босанских Хрвата у рату у БиХ Праљак је знао за убојства, масакре и протјеривања. Он је поврх тога био један од водећих судионика удруженог злочиначког потхвата, чији је циљ био етнички очистити дио БиХ и припојити га Хрватској, што је била замисао тадашњег хрватског предсједника Фрање Туђмана”, констатира Дер Спиегел. Подсјећа се и да је по Праљковом наређењу срушен мостарски Стари мост, некадашњи ”симбол мирног суживота религија и народа на Балкану”.

Праљка се описује као особу која се ”перманентно инсценирала” те ће сада постати ”нови народни светац”. Истиче се да хашка пресуда доводи у питање један од ”светих темеља оснивања хрватске државе”, онај да је ”хрватска нација била искључиво жртва југославенско-српске агресије”. То је у својој изјави у вези с Праљком поновила и предсједница Грабар-Kитаровић, устврдивши да се Хрватска борила за опстанак БиХ. Успут је споменула да су ”неки наши суграђани” починили ратне злочине у БиХ, али да је ”неправедно што српски и бошњачки злочини против Хрвата нису кажњени на исти начин”.

Нови вал национализма на Балкану

Дер Спиегел наводи да у регији пресуде Хашког суда прихваћају само они који не размишљају националистички, цитирајући притом оцјену стручњака за југоисточну Еуропу Флориана Биебера. Заправо се догодила и регресија у односу на ставове прије десет година, када су критички гласови имали више простора у јавности.

У сваком случају, и други су њемачки медији писали о пресуди хашког суда шесторки и самоубојству Слободана Праљка. Врло критички се гледа на реакцију хрватских власти и изражава чуђење зашто се у Хрватској с толико емоција и потпоре реагира на смрт једног осуђеног ратног злочинца. Нема сумње да су хрватске власти и већина медија својим извјештавањем о Праљку нанијели нову штету ионако нарушеном имиџу Хрватске у Њемачкој и Еуропској унији.

Индекс.хр

Поделите:

1 коментар

  1. Па не тугује се тако. Праве сте kleine Titten, а не H.Jugend. Како су вас Њемци учили. Станеш мирно и дигнеш десну руку. Да л’ самоубојство спречава беатификацију?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here