Хрватски медији: Србија се враћа у 90-те!

Поделите:

Kада је генерал осуђен за ратне злочине одржао предавање младим војним кадетима у Београду, дочекала га је срдачна реакција министра обране. Наш народ требао би бити поносан на ветеране попут генерала, “најхрабријег од најхрабријих”, изјавио је министар.

Не чуди стога што је пресуду једном другом генералу, на Хаашком суду Ратку Младићу (74) због злочина у Сребреници, предсједник Србије Александар Вучић назвао “неправедном”, пише у коментару водећи амерички дневник Неw Yорк Тимес. “Позивам све да гледају ка будућности, а не утапају се у сузама прошлости”, изјавио је Вучић.
Ново поглавље

Младић је осуђен на доживотну казну затвора уочи гашења Међународног суда за злочине у бившој Југославији, и то је требало бити затварање поглавља о најгорим злочинима у Еуропи након Другога свјетског рата те стварање простора за помирбу након што су кажњени најгори злочини.

Али Србија, оцјењују политички аналитичари, не само да не прихваћа одговорност за злочине почињене у име српског народа, него политички тоне у почетак 90-их и национализам који је тада бујао у земљи. Влада у Београду, пише Неw Yорк Тимес, с добродошлицом дочекује осуђене ратне злочинце и сураднике Слободана Милошевића. Иако би требала постати идућа чланица ЕУ, Србија је окренута Русији и руски је утјецај све јачи. Зато су дужносници из Бруxеллеса прозвали Београд због двоструке игре.

Реагирајући на све јаче српско окретање Москви, Wасхингтон је послао замјеника шефа за еуропске и еуроазијске послове Бриана Хоyта Yееја на разговор с Вучићем. “Не можете сједити на двије столице, поготово зато што су те столице тако далеке”, рекао је Хоyт Yее Вучићу.
Изјава пријатеља

“Ово није изјава пријатеља или особе која поштује Србију, наше је право да самостално одлучујемо”, изјавио је Александар Вулин, министар обране. Србија, наставља НYТ, није једина земља изван бившег СССР-а која с Русијом има споразум о слободној трговини. Међу осталим, Србија одбија подупријети санкције против Русије због Украјине. У земљи цвјетају теорије завјере о западним уротама против Србије, а НYТ упозорава да је подршка уласку у ЕУ пала с чак 73 посто 2009. године на 49 посто у посљедњим истраживањима овога љета.

Проматраче брине и повратак реторике из 90-их у јавни дискурс. Дисиденте се прозива као издајице, шпијуне и непријатеље.

Бивши српски генерал Владимир Лазаревић одслужио је двије трећине 14-годишње казне због злочина против човјечности против албанског становништва на Kосову. Након пуштања на слободу 2015. године Лазаревић је дочекан као херој, а на аеродром су пред њега дошла два министра, шеф српске војске и други високи дужносници.

Прошли је мјесец Лазаревић одржао спорни говор на српској Војној академији. Наслов његова предавања био је “Јунаштво и хуманост српских војника у обрани против агресије НАТО-а”. Иако је ЕУ просвједовала, генерал је добио пљесак од министра обране Вулина, иначе блиског бившег сурадника Милошевићеве удовице Мирјане Марковић. Скупини ветерана Вулин је прошли мјесец рекао да се више не морају стиђети због часника попут Лазаревића.
Руски ПР

“Нажалост, мјесеце рада на побољшању српског угледа у САД-у може упропастити једна реченица”, коментирао је на Тwиттеру Kyле Сцотт, амерички велепосланик у Србији.

Вучић наставља бити на мети јер мисли да може “имати и овце и новце”, остављати дојам прогресивца, а гурати националистичку реторику. “Србија неће морати уједначити своју вањску политику с ЕУ све док не почну преговори о поглављу 31 у којем се ради о сигурносној, вањској и обрамбеној политици.

Руска пропаганда утјецала је на то како српске власти представљају тешке демократске реформе које тражи ЕУ. Одбијање српских политичара да проведу те реформе приказује се као патриотизам”, изјавила је Јелена Милић из Центра за еуроатлантске студије у Београду. “Можемо се једноставно ријешити тог притиска одустајући од преговора. Али ако желимо бити дио ЕУ, морамо се одлучити, прије или послије. Ово је наша задња шанса да припаднемо цивилизираном свијету”, изјавила је Милић.

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here