ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР: Срби не могу бити антифашисти јер нису имали антифашистички покрет

Поделите:

Како могу Срби да буду антифашисти, кад уопште нису имали антифашистички покрет, пита се Даринко Косор, председник Хрватске ХСЛС и посланик у хрватском Сабору.

Он је на тај начин прокоментарисао изјаву српске премијерке Ане Брнабић да полемику, изазвану ускраћивањем дозволе уласка српској војној делегацији у Хрватску, не види као сукоб Србије и Хрватске, већ антифашиста и фашиста.

„Па испада да смо ми фашисти, а ја се не сећам антифашистичког покрета у Србији“, казао је Косор.

„Значи, нова историја, сада смо ми фашисти, а они који тај покрет уопште нису имали су антифашисти. Такву причу, што се нас тиче као демократске странке, ми више нећемо толерисати, а хоће ли ХДЗ то да трпи, то је њихова ствар.“

Косор је, такође, поново запретио напуштањем владајуће коалиције због Самосталне демократске српске странке и њеног председника Милорада Пуповца, после његове данашње изјаве да се неће извињавати због изјаве која је узнемирила хрватску политичку и ширу јавност о растућој мржњи према Србима која може достићи размере мржње у некадашњој НДХ.

Косор је рекао да је разочаран Пуповчевим обраћањем, те да лидер СДСС „својом политиком и коментарима храни десничаре и све који изазивају етнички мотивисане инциденте те да Пуповац није порекао ни један свој ранији став“.

Он, наиме, сматра да Пуповац није јасно оповргао ранију изјаву да Хрватска личи на НДХ, а смета му и што на питања о српском председнику Александру Вучићу, Пуповац наводно није одговарао јасно.

„То ћутање Милорада Пуповца је велико разочарање, а поражавајуће је и да Пуповац практично ‘храни’ оне о којима говори“.

Косор је најавио да ће ХСЛС у недељу разматрати останак у владајућој коалицији, те да он не може одлуку да прејудицира, а како преноси ХИНА, те да ће сачекати да види како ће се по овом питању поставити друге странке коалиције, пре свега ХДЗ.

Пуповчев приступ политици, његови коментари и његово упоређивање са НДХ „хране десничаре и све који праве етнички мотивисане инциденте“, навео је Косор.

„Ако је ХДЗ-у Пуповчево објашњење прихватљиво – супер, мени није“, рекао је Косор, који је једини заступник ХСЛС у хрватском парламенту и делује у оквиру Клуба посланика Хрватске демохришћанске странке и Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, на чијем челу је осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш.

 Танјуг
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here