Хрвоје Хорват о Џонију Штулићу: “Он ми је рекао да је књига смеће, а људи су ми рекли да сам му дигао споменик”

Поделите:

“Мени је пар људи који га знају од пре 40 година рекло: “Па он је луд, ти си му подигао споменик.” Јер пола књиге говори афирмативно о њему. Да је он један од највећих југословенских аутора. И оставио је 107 песама у само три и по године”, испричао је Хорват

Џони Штулић је за само неколико година, до 1979, написао песме за прва три албума групе Азра, што ћемо сазнати из књиге Хрвоја Хорвата “Штулић: Биографија”, а већ готово тридесет година он не мора да објави ниједну песму да би био у средишту пажње која не опада. И та пажња се подгреје било неким преводом “Илијаде” или хомемаде обрадом староградског хита или сукобом с неким, а последња “жртва” био је глумац Раде Шербеџија.

“Мистерија Штулић” не јењава, па је отуда биографија контроверзне југословенске рокенрол звезде из пера горепоменутог загребачког новинара Хрвоја Хорвата доживела ново и проширено издање. Хрвоје Хорват је објављивао текстове у “Полету”, радио као новинар и уредник “Вјесника”, пише у “Вечерњем листу” од 2015. Аутор је бестселера “Фантом слободе” о Бранимиру Штулићу и проширеног издања књиге “Тхе Роллинг Стонес – 50 година”.

Kада је Штулић прочитао књигу, рекао је Хорвату да је – смеће.

“Да. Мени је пар људи који га знају од пре 40 година рекло: “Па он је луд, ти си му подигао споменик.” Јер пола књиге говори афирмативно о њему. Да је он један од највећих југословенских аутора. И оставио је 107 песама у само три и по године. То је невероватан опус. Почетком осамдесетих година су он и Бора Ђорђевић били највећи аутори на југословенској рокенрол сцени која је утицала на целокупни тадашњи мејнстрим. Чак се и Горан Бреговић тада ослањао на Азру и Рибљу чорбу јер су они покушали да буду политички активни. Тада је мејнстрим слушао шта ради алтернатива, а данас шта год да покуша алтернатива, она је под чизмом мејнстрима и нема шансе да млади бендови утичу на велике. Ова књига говори не само о Штулићу већ и о једном друштвенополитичком контексту кроз све те године и шта се тачно догађало. Kао што је Теофил Панчић рекао за књигу, “То није само хронологија већ колоноскопија раздобља”, јер се добија шири спектар од краја седамдесетих до данас”, рекао је Хорват.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here