ХУМАНОСТ БИВШЕГ ЗАТВОРЕНИКА: Ко је гладан, а нема да плати, код Боре сврати

Поделите:

После посртања и година проведених у затвору, угоститељ из Градишке одлучио да помаже невољницима. Нишић свакодневно нахрани људe који немају новац

БОРО Нишић, тридесетпетогодишњи угоститељ из Градишке, својим покретнм грилом, названим “Бијела лађа”, свакодневно нахрани по неколико људи који немају довољно новца да себи обезбеде ручак. Одлучио је да буде мало хуманији од других, јер је његов досадашњи животни пут био препун искушења. На време се, ипак, тргао, и, како сам каже, вратио међу људе. После мало мање од пет година проведених у бањалучком затвору Туњице, Боро се одлучио да крене новим путем.

– Био сам млад и наиван, везивао се за погрешне људе – прича Боро. – Провести четири године и осам месеци са оне стране браве превише је, али сам зато имао сасвим довољно времена да о свему размислим, да увидим грешке и одбацим од себе све оно што не ваља. Много сам књига прочитао за то време и донео непромењиву одлуку. Напустио сам безбожни живот и вратио се међу људе.

Лоше друштво и наркотике Боро је заменио добрим људима и обичним животним радостима. Одлучио се да покрене сопствени посао. Знао је да је Градишка, као погранично место, град кроз који свакодневно пролазе хиљаде људи, па је покретни грил осмислио као јединствену идеју у том крају. Али брзо су се појавила нова искушења. Првих дана суочио се с немалим бројем људи који немају новца а гладни су.

– Приметио сам да људи дођу и питају колико коштају ћевапи, па се стидљиво окрену – каже Боро. – А ја их вратим и понудим им топло јело. Тако је то трајало неколико дана, а онда сам одлучио да одштампам својеврсну поруку да нико не треба да буде гладан. Бог ми је, док сам био на странпутици, показао прави пут, и схватио сам да морам да реагујем.

МИРНА САВЕСТ НАЈВАЖНИЈА
БОРО признаје да је у својој глави препознао оно главно – грех и добро дело. И како каже, није грех имати новац, али. Ако га стекнете на људски начин и успут помогнете невољницима, онда мирне савести можете и да радите и да зарађујете. Очекује да ће “Бијелом лађом” коначно запловити у мирно море, међу добре и искрене људе. Према првим реакцијама градишке јавности, у једра његове лађе дува добар ветар.

Овај хумани угоститељ објашњава да, осим људи који дођу да нешто поједу а немају новца, постоје и добри људи који оставе бакшиш.

– Знају да ће на тај начин и они помоћи гладнима – прича Боро, глава четворочлане породице.

Убрзо је отишао и корак даље. Седам година млађег Алдина Каурина из Босанске Крупе нахранио је, сместио у властиту кућу, обукао у пристојну гардеробу и запослио. Алдин је ишао од немила до недрага, радио за дневницу, често био и преварен… Пут среће навео га је баш у Градишку. Дошао је до “Бијеле лађе” и упознао Бору.

– Када сам упознао Алдина, запрепастила ме је његова животна прича. Несавесни родитељи одбацили су га још као бебу, а потом се сналазио по домовима. Дошао је случајно код мене. Изнајмио сам му једну собицу, дао нешто гардеробе и нашао му посао у једном приватном предузећу – каже Боро.

Алдин Каурин и Боро Нишић

Алдин каже да се осећа нестварно и пресрећно. Још не може да верује да су га окружили племенити људи добре воље:

– Био сам у безнађу, а сад ми се отворио сасвим нови животни пут. Радио сам за комад хлеба по Херцеговини и Крајини, а онда сам дошао овде. Хвала Бори и његовим пријатељима до неба.

Боро верује да ће Алдин успети у животу. У шали каже да ће му ускоро и жену наћи, како би постао “комплетан” човек:

– Алдин је цели свој живот био губитник. Сада смо му у руке дали најјаче карте, јер желимо да постане добитник. Већ јесте, јер је добио нашу наклоност.

Новости.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here