И даље рат међу адвокатима

Поделите:

Две управе Београдске коморе и даље у сукобу око заједничких просторија. Стање у згради, војним терминима: стара управа на резервним положајима
СТАРО руководство Адвокатске коморе Београда повукло се на резервни положај на трећем и седмом спрату зграде. Ту су службе рачуноводства и финанасија, које обезбеђује гро снага приватног обезбеђења. Адвокати верни новој управи потиснули су противнички штаб, који се из кабинета председника повукао на издвојено командно место – у канцеларију секретара…
Речником ратних дневника, уз мноштво војне терминологије, овако београдски адвокати описују ситуацију која већ неколико дана влада у еснафским просторијама у Београду. Тамо је и даље опсадно стање, изазвано сукобом старе и нове управе, која једна другу оптужује за узурпацију и нелегитимност. На фронту тренутно влада затишје, али обе стране тврде да ће положаје бранити свим снагама.

– Приватно обезбеђење које је ангажовао Слободан Шошкић повукло се са другог спрата, који је тренутно подељен – рапортирао је “Новостима” новоизабрани председник Југослав Тинтор.

– Рачун Адвокатске коморе је у блокади, а Шошкић настоји да обезбеди логистику и финансијска средства за рад. Адвокатима који су дошли да полажу заклетву чак тражио је да новац за упис донесу у кешу.Тинтор указује да је колеге обавестио да полагање заклетве пред нелегитнимном управом нема правну снагу и да је овај битан услов уписа у Регистар адвоката у том случају – ништаван.

Старо руководство на челу са Шошкићем заузимање просторија Коморе од стране новоизабране управе сматра окупацијом и наставком противзаконитог деловања.

– Реч је о правном насиљу и узурпацији која траје већ недељама. Очекујемо да се колеге са друге стране врата, ако већ инсистирају на легализму, прихвате правне аргументе и правду потраже на суду. Њих то не занима, већ желе да на силу узурпирају власт у Комори – кажу адвокати верни Слободану Шошкићу.

Ситуација на фронту у Дечанској улици ескалирала је у ноћи између петка и суботе када је нова управа кренула у офанзиву на утврђене просторије адвокатске дирекције. Инциденте међу адвокатама спречио је долазак полиције, која је двапут интервенисала легитимишући присутне.

СМЕНА СТРАЖЕ

АДВОКАТСКА палата у Дечанској улици последњих дана личи на сценографију из ратних филмова – мрка лица припадника обезбеђења, замандаљена врата, сумње и провере… Обе адвокатске струје у борби за седиште Коморе увеле су редовна дежурства на првој линији. И опсада и браниоци даноноћно су на својим положајима, с тим што се ради одмора смењују на сваких неколико часова.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here