И у Америци и у свету све слабије пролазе холивудски филмови

Поделите:

ДУГО се може спорити шта је дошло прво – падање интереса у свету за холивудске филмове или снижавање квалитета продукције те америчке „индустрије снова“.

Међутим, чињенице ипак све постављају на своје место.

Холивуд се из године у годину суочава са све већом кризом. Људи престају да иду у биоскопе. Тако је у већем делу света, па и у САД.

Гледаоци се, пак, жале да нема шта да се гелда и да су им се римејк-производи и франшизе попели на главу.

Биоскопи у САД су само прошле године продали 6,2 одсто мање улазница.

Ова година ће бити боља захваљујући филмовима „Црни пантер“, „Осветници: Ратови бескраја“ и „Суперпородица-2“.

И  незаустављиво падање рејтинга церемоније уручивања Оскара (ове године је поставио антирекорд) узима се као симптом деградације америчког филма.

У Холивуду се већ поставља вечно „руско питање“ – ко је крив?

Одговор је већ нађен: лоше критике о филмовима на интернету.

На удару је нарочито сајт Rotten Tomatoes – најпопуларнији светски агрегатор утисака о филмовима. Примера ради, управо на тај сајт су кривицу за неуспех својих филмова свалили творци „Спасилаца Малибуа“ и најновије вертзије „Пирата Карипског мора“.

У Холивуду се увелико размишља како да се Rotten Tomatoes и сличним сајтовима уведу нека административна оиграничења.

Овакве намере губе из вида да је главни проблем – понуда. Примера ради, у децембру 2017-те почело је приказивање филма „Рат звезда: Последњи џедај“. Тај филм је само у САД зарадио 620 милиона долара, а укупно – 1.33 милијарде. С друге стране, у мају ове године до филмских платана стигао је филм „Хана Соло: Ратови звезда. Историја“, а постао је једно од већих разочарења. У САД је зарадио 213 милиона долара, а укупно- ни 400 милиона.

Сарадник Универзитета Јужне Калифорније Мортен Беј пре неки дан је објавио властито истраживање у којем тврди да су „Последњи џедаји“ постали мета „организованог политичког утицаја маскираног да личи на реакције и утиске поклоника филма, а иза свега се крију – руски тролови“.

Колике су шансе да неуспех филма „Хана Соло“ буде приписана троловима из Русије и њеној политичкој усмереној кампањи дискредитације франшизе „Ратови звезда“?

Хоће ли оптуживање Русије за мешање у ствари америчке филмске индустрије помоћи лобистима Холивуда да издејствују увођење ограничења на негативне критике нових филмова Холивуда?

Пре десет година, па и пре пет, могло уверено прогнозирати да би одговор био:  глупости.

Али, ово је 2018-та…

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here