Игрец: Британско “показивање мишића” према Русији

Поделите:

Векови пролазе, али стратегија Лондона према Балкану остаје иста. Тежња да(гео)политичку карту региона скроји према сопственим интересима суштинско је обележје британске политике “европске равнотеже снага”.

Изазивајући кризе и управљајући њима према старој античкој формули “Завади па владај” британска круна покушава да задржи Балкан у стању перманентне нестабилности и у орбити свог спољнополитичког утицаја. Циљ је спречити јачање утицаја Москве у региону и елиминисати сваки могући наговештај државног и националног васкрснућа Србије.

О томе нам сведоче вишедеценијски покушаји отимања Косова и Метохије, дестабилизација Црне Горе и Македоније, гашење Републике Српске, а најновији међу њима је и формирање специјалне јединице за брзо (оперативно) реаговање на Балкану. Велика Британија ће, како је најавила, због „пораста руске самоуверености“ у Румунију послати четири ловца ради патролирања Црним морем као и 600 нових војника који ће бити у стању да допринесу “стабилности западнобалканске регије”.

Лондон се враћа хладноратовској методологији.
Жели да демонстрира силу и пошаље тобоже некакво упозорење Русији, поручујући јој да овде није добро дошла. Не знају Британци да ово више нису године када је њихова колонијална чизма могла неограничено да гази светом и застрашује мале народе. Ово је ера која доноси крах интервенционистичке политике, ера у којој ће управо Британци бити ти који ће напустити Балкан трчећим кораком.

“Russia is back!”
Или што би наш народ рекао: “Руси долазе!”

 

Мр Данијел Игрец

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here