МИЛО хоће да укине телевизије из Србије, на удару Хепи, Пинк М и РТС

Мило
Поделите:

Не стаје са нападима на Србију!

Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе саопштио је да ће од српског регулатора затражити утврђивање одговорности телевизија Хепи, Пинк М и РТС због кршења стандарда и најавио могућност укидања емитовања програма тих телевизија на територији Црне Горе.

САЕМ у саопштењу наводи да ће од Регулаторног тела Србије за електронске медије (РЕМ) затражи да покрене процедуру за утврђивање одговорности Хепи ТВ, ТВ Пинк М и ТВ РТС1 због кршења стандарда прописаних Kонвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама и да предузме адекватне мере.

САЕМ то тражи јер је уочио да ти РТВ-емитери користе “погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезврђјивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета и посебности”.

– Подсећамо да је Kонвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама прописано да сви програмски прилози у погледу њиховог приказивања и садржаја треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смеју неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смеју садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вере или националности – истиче црногорска Агенција за електронске медије.

Уважавајући да се ради о питању од јавног интереса, односно кршењу стандарда прописаних међународним документима, САЕМ је позвао РЕМ Србије да предузме “неопходне радње у циљу њиховог отклањања у најкраћем могућем року”.

– САЕМ изражава очекивање да ће Регулаторно тело за електронске медије у Србији, у складу с нашом добром досадашњом сарадњом, предузети неопходне радње и санкционисати кршење програмских стандарда у наредних 15 дана, што је и законом дефинисан рок – наводи се у саопштењу.

На тај начин би се, пише АЕМ, “допринело промоцији и ефикасној примени преузетих међународних обавеза у вези са слободом пријема и реемитовања садржаја из других држава, у правцу унапређења и заштите како слободе изражавања, тако и других људских права грађана”.

– Уколико се и након истека рока настави кршење медијских стандарда, Савет Агенције ће предузети мере ограничавања реемитовања спорних програма на територији Црне Горе – упозорила је Агенција за електронске медије.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here