Има ли у Хрватској Срба, осим оних што висе са врба?

Поделите:
Сведоци смо да поново Хрватска покушава да се обрачунава са нама Србима, овога пута преко Јасеновца и наших жртава. Није било довољно мучити и убијати онолике Србе, Јевреје и Роме, него сад морају још око тога са нама да се свађају. Прегањају се ових дана са нашим властима да ли је у Јасеновцу убијено 700 000 или 85 000 људи, као да причају о убраним јабукама.


У Хрватској и дан-данас дивљају усташке главешине и тај отров изливају по хрватској омладини како би они израсли у још горе и незајажљивије усташке војнике. Не могу више да слушам препуцавања о Степинцу, о Јасеновцу, о јамама, о Јадовну и Пагу, јер ми је заиста тешко да размишљам о томе.

Да ли је могуће да један народ, и то не цео народ, већ политизовани део, осећа толику мржњу према оном другом и да је толико безобразан да прво убија и протерује, а онда нас оптужује да смо ми криви и како претерујемо са цифрама.

Не знам како нам само успе да толике Србе ми Срби протерамо у „Олуји“? Откуд нам храбрости да своје мучимо, батинамо, парамо, бушимо, бијемо и изгладњујемо у Јасеновцу? Да ли ми сами одемо ноћу, пређемо границу, па онда по Загребу исписујемо графите „Србе на врбе“? Да ли сам можда ја или неко од моје родбине и пријатеља тај који је своје претке ударао маљевима и бацао у јаме иако тада нисмо били ни рођени? Је ли српска кривица то што у Хрватској цвета нешто што је већ цветало?

Ви мислите да нисте одговорни ни за једну једину смрт? Да ли себе сматрате онима који су у рату остали чистих руку? Ваше свештенство није убијало, неретко се позивајући и на самог Христа, који је на тај начин највише и страдао у овим ратовима? Ви нисте пунили јаме и логоре? Ви не позивате на мржњу кад год нађете времена? Нисте протерали Србе? Нисте нам клали жене, децу и старце? Нисте измислили „србосек“? Нисте нас частили ножевима под вратом, маљем по глави, бајонетом у грудима, метком у челу, гасом у плућима, жицама у ушима, шилима у очима и глађу у логорима?

Центар Загреба: Налепница „сршско породично стабло“ која приказује човека обешеног на дрво

Нисте нас ви протерали, него смо се сами покупили, запалили своје куће како бисмо вама напакостили, да вам их не остављамо читаве, и сели на тракторе како бисмо одјурили у Србију, а успут смо се и бомбардовали како бисмо могли вас за то да оптужимо! Да ли заиста верујете у све то? Верујете ли да нисте криви? Верујете ли да је Јасеновац измишљен? Верујете ли да је Степинац светац? Верујете ли?

Мука ми је више да слушам оправдања и гледам прања руку више пута доказаних злочинаца! Не могу да верујем да после Францетића и Старог Брода смете ишта да кажете! Нећу да вас гледам како фолирантски морате да причате са нама! Срамота ме је уместо вас кад видим да ни на једно од места где су Срби страдали не положите бар један цвет! Гади ми се то подизање споменика највећим злочинцима! Ко ће да трпи више ваше покличе „за дом спремни“, „Србе на врбе“, „убиј, закољи да Србин не постоји“ и остале високе домете ваше усмености!

Дозволите нам да жалимо жртве свог народа, а ви се забављајте са оним луткама Хитлера које су вам, како видесмо у вестима, обележиле детињство! Нећу више да слушам како нам говорите колико нас је у ствари страдало као да ми не знамо кога смо у породицама имали, па од вас изгубили!

Дивљи и крволочни Срби, освајачи, кољачи, убице, силоватељи, мутиводе, хушкачи, нацисти, идиоти, нижа раса, несој, злочинци, провокатори и ко више може запамтити шта сте све говорили пребацујући епитете са себе на нас! Не бранимо вам да поричете, али не браните ни ви нама да жалимо! Будите једном у својој историји људи према нама!

Кад нас већ оптужујете за великосрпску хегемонију, да видимо шта смо вам то узели, а исто тако покажите шта сте ви нама узели? Немојте више да упућујемо ноте једни другима. Зна се по чијим нотама ви свирате и играте.Надам се да ће будући нараштаји Хрвата успети да се ослободе мржње којој их учите како бисмо сви могли да живимо иоле нормално.

Немојте нам више бројати жртве, јер да сте их бројали док сте убијали, видели бисте да их је превише. Да ли је вама добар било који Србин који не виси? Има ли уопште у Хрватској Срба, осим оних што висе са врба?

Аутор: Милан Ружић
Извор: ИН4С, Јадовно

Поделите:

6 Коментари

 1. Ja se svaki put iznova začudim kad pročitam da još uvek postoje pametni, školovani i rečiti ljudi, Srbi sva tri zakona, kojima nije jasno poreklo i priroda ustaške ideologije.
  Ustaška ideologija, njezini temelji, postavljeni su još u XIX veku od Ante Starčevića ali tada još nije bilo izvesno da li će pasti na plodno tle, ili ne. Naime, iako će neko reći da se miteleuropska politika na Balkanu već nazirala, dobila svoje osnovne konture, ja mislim da nije i da je za Starčevićevog i Kvaternikovog političkog delovanja, Beč, kao politički centar miteleurospek geopolitike, držao i neke druge opcije otvorenim. U prvom redu jugoslovensku (dakako, jednu jugoslovensku opciju koju neće voditi Srbi nego, recimo, katolički nadbiskupi nemačkog etničkog porekla, kao što je bio Šrosmajer)

 2. Naravno, tu je u početku bila i ideja ilirstva kao osnov za priklanjanje Balkana miteleuropskoj geopolitici ali ja sebe, i drugima, postavljam pitanje da li je ilirska ideja uopšte bitno drugačija od jugoslovenske?
  Negde u zapećku čučala je i ideja srpskog priklanja Beču. Istina, srpski dvor je, pod Obrenovićima, igrao dosta na kartu Beča i ta opcija za Beč bila je i najpoželjnija, ali, realno, i najmanje verovatna.

 3. Dakle, s kraja XIX veka, i naročito s početka XX, kada se srpska geopolitika jasno odredila kao, u prvom redu samostalna, srpska. (!?!, ovo jeste i za uzvike iznenađenja i upitne uzvike jer su Srbi veoma, veoma mali narod da bi vodio vlastitu globalnu geopolitiku. Sa tim se pitanjem sudara i Dugin u svojoj knjizi Osnovi geopolitike jer uočava taj fenomen kod Srba i ne uspeva dovoljno ubedljivo da ga objasni), a s obzirom da nije u stanju da izgradi svoju Carevinu (imperiju) Srbi se, dakle, vodeći vlastitu geopolitiku, naslanjaju na istočnu geopolitiku koju predstavlja Rusija.
  Kad je to postalo gotovo pa izvesno, miteleuropa startuje geopolitički projekat nazvan Hrvatska nacija.

 4. Ideološka osnova je starčevićevski rasizam i antisrbizam.
  I tako, mi na kraju dobijamo jednu naciju koja sebe definiše po negativnom principu. Ta nacija nema ništa po čemu bi sama sebe, i pšo čemu bi je drugi, u pozitivičkom smislu, prepoznavali, nego se njezina samodefinicija zasniva na “Srbi su to, i to, i to, a mi to nismo”.
  Osim toga, najveći deo te nacije, Hrvatske, čine “bivši” Srbi. To su narodne mase koje i dalje govore čistim srpskim jezikom a u kolektivnom pamćenju nose kosovski mit. Jedina je razlika od većinskog dela srpskog etnikuma ta što se ovde radi o pripadnicima katoličke vere.

 5. Tako smo dobili jedan izuzetno maligan geopolitički produkt – jedna nacija (koja to jeste!) koja je “histološki” deo srpske nacije ali se od nje postavlja u potpunu opoziciju i zalaže se za njezino uništenje.
  Namerno sam upotrebio medicinski termin “histološki” jer je slika veoma uporediva sa bolesti kancera. Kncer je teško, ili nemoguće izlečiti, baš zbog toga što se radi o “našem mesu” koje je podivljalo i ubija nas.

 6. Dokle god je Hrvata oni će biti ustaška nacija. Rešenje je, ili da njih kao nacije ne bude, ili da Srba više ne bude (pa onda automatski neće biti ni Hrvata jer rak ne može rasti na mrtvom telu).
  Opciji da bude i Srba i Hrvata, ali tako da Hrvati sebe definišu kao i sve ostale normalne nacije, a ne kao srpsku antimateriju, cenim veoma malo verovatnom u dužem istorijskom periodu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here