Имран Хосеин: Православни и муслимани биће савез угњетених

Поделите:

Пре неколико дана прошла је конференција Куран и потреба за савезом ислама и православља, одржана на Правном факултету у Београду, где је представљен и српски превод књиге Методологија проучавања Курана.

Њен аутор Имран Назар Хосеин, исламски филозоф и научник, специјализовао се за исламску есхатологију, глобалну политику, економију, савремене социо-економске и политичке проблеме као и међународна питања. Међу његовим познатијим радовима је и књига Јерусалим у Курану.

Имран Хосеин познат је у Србији и по својим наступима у одбрану православних хришћана, укључујући њихову улогу из периода турске окупације и ратова 90-тих. Према његовим речима, разумевање основе религија довешће до мира међу народима. Поред тога, Имран је познат и по изјавама које подржавају војну интервенцији Руске војске у Сирији и сматра да је Русија интервенцијом на Блиском истоку спасила свет од нуклеарног рата. Српска дописница руске агенције News Front успела је да разговара са аутором књиге.

Шта нам можете рећи о актуелним догађањима у арапском свету и да ли верујете у миран расплет ситуације на Блиском истоку?
— Признањем Јерусалима за главни град Израела председник Трамп је исцртао линију која раздваја. То више није једноставан сукоб, то је поларизација између оних који остају верни истини, коју Јерусалим симболизује, и оних који су издали истину гомилом лажи и обмана. Блиски исток после Трампа, то више није сукоб на сунитско-шииткој линији. Савез какав бисмо волели да добијемо, то је савез муслимана и православних. Тај савез ће се састојати од оних које угњетавају. Јерусалим је кључни моменат кроз чију призму треба посматрати наставак актуелних догађаја на Блиском истоку и у арапском свету. Јерусалим постаје централна фигура обе стране у овој игри, оних који су на страни правде, као и оних који су против ње.

Које је ваше мишљење о догађајима у Сирији, и о улози Русије у тамошњим догађајима?
— Прво, храброст, величанствена храброст. Руска интервенција могла је да изазове нуклеарни рат, али је, и поред тога, добила снажну подршку свог становништва. Управо је руска интервенција спасила Сирију да не постане друга Либија. Због тога би Русији требало захвалити. Требало би јој се захвалити и за тајминг и за провођење акције. Да није било Русије, Сирија би данас била још једна пропала држава.

Друго, да се Руси нису умешали, сиријски хришћани били би потпуно истребљени, и све се могло претворити у нову Јерменију. Геноцид над Јерменима био је спроведен у циљу да доведе до вечних сукоба, који би спречили да православци и муслимани икада постану пријатељи. Зато је почињен геноцид над Јерменима. Сиријски геноцид био би последњи клин у том ковчегу. На крају, данас је постало могуће да муслимани и православни поново постану пријатељи и савезници, али требало би подвући да су само због руске интервенције у Сирији хришћани спашени од истребљења.

Да Русија није интервенисала, морали бисмо да се помиримо са владавином лажног исламског калифата у Сирији. Многи муслимани били су преварени и наведени да помисле да је ISIS оживео калифат, који је пао с неба као да га је донео Деда Мраз са Северног пола. Само захваљујући Русији, ISIS је поражен.

У Русији, Србији и западним медијима прича се о повратку Русије на Блиски исток, у Сирију, а говори се и о контактима са Ираном, Турском… Шта мислите да ли су такви контакти позитивни?
— Данас је свима јасно да је руска војна акција у Сирији успешна. То је био храбар поступак, али такође и мудар, и сви људи код којих још увек постоји здрав разум схватају да би Русију требало похвалити за ту акцију. Али они који су узели оружије од Деда Мраза, као и они који су узимали доларе од Божић Бате, да би донели џихад у Сирију, они то никад неће признати. Они данас лижу своје ране и у њиховим срцима је мржња због пораза. Наша посланица свима њима гласи: „Дођите опет, и поново вас чека пораз“.

Разговарала ОКСАНА САЗОНОВА
Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ

News Front

Поделите:

5 Коментари

  1. Ma da, zavera. Amerikanci krivi i za Jermenski genocid, i za nase ropstvo pod Turcima. Neka hvala, radije cu sa hriscanima. Americki imerijalizam bar garantuje slobodu veroispovesti, postuju se zagarantovana ljudska prava, sloboda od diktatora i tirana. Iskusili smo i Muslimanski imperijalizam i Rusko-komunisticki i oba negiraju sve pobrojano.

  2. Evropa i Amerika su dva dela iste imperije, kao Istocno i Zapadno Rimsko carstvo. Amerika je Evropska kolonija, svaki Evropski narod ima svoje saplemenike tamo. Ekonomske, kulturne i svake druge veze su konstantne i zive. Model kapitalisticke liberalne demokratije iako stariji pokazao se kao mnogo uspesniji nego sve propale ideologije fasizma i komunizma. Rusi su jos zaludjeni komunizmom, a muslimani fasizmom, i trebace neko vreme (ako ikad) da se dozovu pameti.

  3. Za Srbiju je najbolje da bude i ostane u cvrstom savezu sa protestantskom Amerikom i Engleskom. Samo one postuju slobodu religije (jer imaju toliko puno razlicitih religijskih grupa) i ne namecu drugima svoju religiju. Katolici hoce da nam nametnu uniju, a muslimani hoce da nas preobrate u muslimane, a Rusi hoce da nas pretvore u Ruse pa da svi klecimo pred tiranijom jednog coveka. To Rusko skoro idolopoklonstvo prema jakom Vodji je potpuno strano Srbima. Mi smo svi bili seljaci i jednaki i sta nama ima ko da komanduje i diktatorise. Nego lepo Sabor pa sta se izglasa.

    • Hm,hmm…Crnogorci,su to radili drukcije, skupe se oko panja,na panj stave ordenje i kazu,nek istupi ko je junak i cistog obraza i uzme orden…” nema corave kutije,i vucicevih dzakova iz podruma”..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here