IN MEMORIAM ‎1962 – 2019 Игор Макаров: Пуцањ у Фердинанда крај суверене Србије

Поделите:

– Србија од 1915. више није држава. Ни Краљевина СХС, ни Краљевина Југославија, ни комунистичка СФРЈ, ни друга, ни трећа Југославија нису српске државе. А сада Србију имамо као неку врсту вазала западних центара моћи.   Краљевина СХС направљена је на штету Срба, за рачун Хрвата који су добили Бановину а онда и НДХ. Долазак Тита је свакако у континуитету са овом политиком, корак по корак. А Срби су платили рат милионима жртава,  и Версај им није признао право као државотворном народу, иако су били победници. И сада користи стање духа пораженог народа и прави сценарио за Сарајево поводом сто година од почетка Првог светског рата.

Да покушај прекрајања историје, који је увелико у току, није нимало лак и једноставан посао, уверава нас руски научник Игор Макаров, један од најбољих познавалаца Сарајевског атентата. Наиме, колико год се ревизионисти трудили да чињенице преправе у складу са својим интересима, увек се догоди неко чудо које им поквари планове. Тако је, у јеку кампање да се Србија поводом стогодишњице од Сарајевског атентата и почетка Првог светског рата означи главним кривцем за ове трагичне догађаје, Макаров дошао до дневника исписаног руком руског војног агента Александра Ивановича Верховског, који ће значајно допринети расветљавању ових догађаја. Наш амбасадор у Русији, проф. др Славенко Терзић, који је заједно са Макаровим почетком новембра 2013. био у прилици да види овај дневник, верује да ће он осујетити сваки покушај бацања љаге на Србију, јер из њега произилази да српске власти тога времена ни на који начин нису одговорне за догађаје који су обележили 20. век.

Господине Макаров, у Москви ће ускоро изаћи Ваша најновија књига под називом „Сарајево 2014 – руски поглед на чувено убиство“. У чему је посебност руског погледа у односу на већ познате историјске чињенице?

– Сведоци смо да се над историјом, и посебно српском, врши непримерено насиље, и та чињеница захтева адекватан одговор. Наш дуг према огромном броју жртава из Првог светског рата је да кажемо ко је истински кривац за рат. Међутим, то захтева добро познавање историјских прилика тога времена на ширем плану и доказе који се најчешће налазе у тешко доступним документима, које великим делом чувају баш инспиратори и организатори важних историјских догађаја. Управо због тога, у овој књизи покушавам да истражим околности којима се нико у Србији досад није бавио и да објективно ценим чињенице и покажем да се догађајима управља из нама непознатих центара моћи, а онда се за њих окривљују појединци или државе сходно њиховим интересима.

Када кажете „Сарајево 2014“, коју асоцијацију изазива та одредница?

– Србију у 2014. означавају као главног кривца и за Сарајевски атентат и за Први светски рат. А Дневник Верховског, до кога смо дошли на прагу 2014. потврђује да званична српска држава нема никакве кривице и може да обори покушај историјске ревизије која увелико припрема да Србе окриви за све. А онда долазимо до тога да су то мрачне игре у којима су увек исти налогодавци, само се мењају извршиоци.

Шта то значи у случају Сарајевског атентата и Првог светског рата који се сматра његовом непосредном последицом?

– Мислим да је на почетку потребно подсетити да Први светски рат представља велики преокрет за свет. После његовог окончања почео је да се ствара Нови светски поредак, чији творац нам до данас није познат али га наслућујемо, и основана је Лига народа, налик данашњим Уједињеним  нацијама које, уствари, симболизују ту тајну светску владу и националним државама одузимају суверенитете и у њихово име иза завесе доносе одлуке. У суштини, то је центар моћи из сенке, који је одлучио да Нeмачка на Версајској конференцији буде проглашена главним кривцем за Први светски рат, иако чињенице говоре да она није ни једини а ни највећи кривац, и које сада, стотину годину од почетка тога рата кривицу хоће у потпуности да пребаце на Србију. Нисам сигуран да ли је, уопште, неко у Србији приметио да датум Сарајевског атентата, 28. јуни 1914. желе да прогласе почетком Првог светског рата.

Прекрајање историје, произилази из овог Вашег става, није „достигнуће“ нашег времена, него има далеко дубље корене. Докле они сежу?

– То је веома тешко питање, али ако се вратимо на тему Првог светског рата, видећемо да је оно и тада било на делу, јер управо они који су хтели и спроводили ревизију историје прогласили су Немачку главним кривцем. Ја, наравно, не браним Немачку, већ доказујем да је главни кривац тај тајни центар моћи који је желео урушавање старог, конзервативног поретка, а с њим и Немачке, Руске империје и Аустроугарске монархије, у нешто мањој мери и Османске империје, да би после Првог светског рата сам завладао светом. На исти начин те снаге су довеле Гаврила Принципа на место атентата у Сарајеву и инструментализовале све остале учеснике у организацији убиства. Јер, нису они били аутономне личности, и нису радили на своју руку, почев од Принципа, Недељка Чабриновића, Данила Илића, Трифка Грабежа. Они си били само извршиоци којима је управљала нека екипа иза кулиса на чији су „миг“ повукли обарач, јер само у њиховим годинама човек може да мисли да је у стању да промени ток историје. Мој закључак је да је у питању завера, али изван Србије. Запад нема никакве доказе о кривици српске владе, односно државе за избијање Првог светског рата. Криви су само неки појединци, а они су били инструментализовани од тајних центара моћи.

Ви кажете да Немачка није једини кривац, али не наводите ко су, конкретно, други кривци!

– Тадашња дипломатија, као и данашња, највећим делом је припадала масонерији чије је језгро било у Француској. Тако су чланови масонерије били углавном министри спољних послова, међу којима и српски Милан Миловановић који је умро 1912. године или др Лазо Пачу, генијални министар српских финансија. Међутим, масонерија је била најјача у Енглеској, која је била много значајнији генератор Првог светског рата од Немачке. Јер, Енглези су Немце увек сматрали супарницима, били су забринути због јачања Немачке и сматрали су да је њена утицајна моћ веома опасна по Енглеску. Зато је Енглеска користила све инструменте да увуче Немачку и Русију у међусобни рат. Енглеска је хтела једним ударцем да сруши и Русију и Немачку, и то је сценарио који се понавља и у Другом светском рату. Значи, најкривља је Енглеска и масонерија која је у тој земљи најјача. Сличну ситуацију имамо и данас. Истраживати све то је као ући у блато где је сваки наредни корак све тежи и тежи, а мрак све дубљи и дубљи што више одмичете. Тако иза рецимо Натансона не знамо ништа, тамо је мрак у коме су Троцки и други.

Ви, уствари, сугеришете да учесници у Сарајевском атентату на челу са Гаврилом Принципом, уопште нису имали свест о могућим погубним последицама свога чина!?

– И многи овдашњи историчари мисле да су за Сарајевски атентат криве само локалне организације „Млада Босна и „Црна рука“, што није ни логично ни могуће. Ја сам уверен да ове организације, пре свега, нису имале интелектуалне капацитете да донесу једну тако важну одлуку да убију престолонаследника који је био Ахилова пета тадашњег мира и поретка. Значи, мета је морала да буде одређена на неком другом месту, као и у случају убиства Столипина две и по године пре тога. Јер, Франц Фердинанд је био веома важна личност у историјској констелацији те 1914. године, а Принцип је тада био 18-годишњак, и као и сви младобосанци није много знао него био занесени следбеник Бакуњина, уверен да ће он променити свет и донети свом народу слободу. Са друге стране, налогодавци су у овим младим националистима видели само тупаве људе који ће да опале из пиштоља. Зато нема разлога да се са поносом велича „Млада Босна“! Поготово Српска православна црква не треба да брани атентаторе, јер они нису били верници. Чабриновић је и признао да је био масон. Важно је за Србију да се брани паметно, а није паметно инсистирати на одбрани некога зато што припада одређенној нације. То није логично. Логично је бранити Србију као државу, и бранити револт Срба због националне угроженостиу оквиру Аустро-Угарске.

 

ИНТЕРВЈУ водила Невенка Стојчевић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here