Инцидент на локалним изборима у Македонији

Поделите:

Двојица мушкараца потукла су се на биралишту у Скопљу, у оквиру локалних избора у Македонији. Бирају се градоначелници и председници у 80 градова и општина и Граду Скопљу, као засебној јединици локалне самоуправе са 10 градских општина, од којих су две са већинским албанским становништвом – Сарај и Чаир. Излазност до 13 сати 27,11 процената.

На једном гласачком месту у Скопљу потукла су се два мушкарца, пренели су локални медији.

Како се наводи, двојица гласача су прво почела да се гурају, након чега су разменили и ударце.

Туча се догодила на гласачком месту за локалне изобре у Основној школи “Петар Здравсковски Пенко”, а одмах је реаговало полицијско обезбедјење које је направило записник.

Школа се налази између две скопске општине, Бутел и Чаир, и на том гласачком месту гласају мештани обе општине.

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је у међувремену да се локални избори у тој земљи одвијају без озбиљнијих нарушавања јавног реда и мира, али да је поднето седам пријава због покушаја подмићивања и да је гласање на 20 изборних места прекидано због техничких проблема.

Наводи се да је портпарол македонског МУП Тони Ангеловски на конференцији за медије казао да је гласање на тим биралиштима потом у међувремену регуларно настављено.

Македонска агенција МИА је објавила да су се на биралишту у селу Ратево појавили гласачки листићи без серијских бројева, као и да је гласач у скопској општини Аеродром у кутију грешком убацио два листића.

Гласање се одржава од 7.00 до 19.00, а излазност до 13.00 је 27,11 одсто.

Према проценама аналитичара, најжешћа битка на овим, шестим по реду локалним изборима од проглашења независности Македоније, водиће се у македонској престоници, где ће се за позицију градоначелника такмичити осам кандидата из различитих политичких партија.

Анкете показују да су фаворити за првог човека Скопља кандидати две најутицајније македонске партије – опозицоне ВМРО-ДПМНЕ, бившег премијера Николе Груевског, и СДСМ, странке на власти, актуелног премијера Зорана Заева, Коче Трајановски, односно Петре Шилегов.

Иначе, Трајановски је у кампањи обећао да ће, ако тећи пут преузме функцију градоначелника Скопља, за заменика именовати Албанца Мухамета Аметија, који ће, како је рекао, бити задужен за директну комуникацију са албанском заједницом у македонској престоници.

Македонски медији подсећају да је кандидат СДСМ Шилегов је у кампањи истакао да ће се на месту градоначелника, ако буде изабран, залагати за развој града који, како је рекао, мора испунити стандарде модерног европског града.

Од осам кандидата у трци за градоначелника Скопља су три кандидата албанских политичких партија – покрета Беса, Савеза за Албанце и Демократске партије Албанаца, док је Демократска унија за интеграције, Али Ахметија, суграђане позвала да подрже Шилегва.

Остаје једино да се види да ли ће градоначелнник Скопља бити изабран у првом или ће бити одржан и други изборни круг.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here