Инцидент на пројекцији филма „Албанке су наше сестре“ у Нишу

Поделите:

Пројекција документарног филма „Албанке су наше сестре“, који је требало да буде приказан вечерас у Медија центру у Нишу, одложена је након што је група окупљених испред зграде протестовала, изјавио је Танјугу директор тог центра Младен Велоић.

Филм је требало да буде приказан у 19 сати, а после њега и трибина, али су оба догађаја одложена, јер се група младих људи окупила испред Медија центра, скандирајући против Албанаца и певајући „Косово је Србија“, рекао је Велоић.

Он је навео и да је полиција обезбеђивала скуп, а да се он налазио унутра, али да је чуо да је испред зграде било између 30 и 50 људи који су протестовали.

Како је додао, неколицина од њих то је покушала и унутра.

„Унутра су ушла њих четворица, петорица са циљем да спрече пројекцију филма. Они су мирно ушли, јер је скуп био отворен за јавност, а уследили су вређање и претње“, навео је Велоић.

Он претпоставља да је у питању националистичка скупина, наводећи да су скандирали „Косово је срце Србије“, јер су вероватно били испровоцирани насловом филма и мислили да филм за циљ има промоцију независне државе Косово.

Велоић је рекао да су после инцидента организатори одлучили да пројекција и трибина буду одложени, а према његовим сазнањима, вероватно је одложена и сутрашња пројекција у Краљеву.

Филм „Албанке су наше сестре“ говори о односима Срба и Албанаца и недавно је приказан на фестивалу у Београду „Мирдита, добар дан“.

Организатори пројекције и трибине су Независно друштво новинара Војводине, БИРН Косово и форум ЗФД, уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

То је један од пет филмова у оквиру пројекта „Стварни људи — стварна решења“ о односима Косова и Србије, а говори о бомбардовању 1999. и сукобима.

Спутњик

Поделите:

1 коментар

  1. “Независно друштво новинара Војводине, БИРН Косово и форум ЗФД, уз подршку Делегације Европске уније у Србији” – СВЕ пријатељи мира на Балкану. ЗАШТО ми немамо своју пропаганду? Зар смо ТОЛИКЕ ОВЦЕ? Па снимите, то је јефтино, па пут Приштине, Сарајева, Загрреба…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here