ИНЦКО: Нисмо се довољно умешали у изборе

Поделите:

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко рекао је да грађани на предстојећим изборима могу бирати између конфронтације и нормалности, између стагнације и напретка, те поручио да међународна заједница није интервенисала довољно.

– Бићу помало ироничан када кажем да се бојим да међународна заједница није интервенисала довољно. Ми смо требали више инсистирати на скенирању бирачких листића и других техничким унапређењима да бисмо обезбиједили слободније и фер изборе – рекао је Инцко за Блиц, коментаришући наводе појединих политичара у БиХ о мијешању међународне заједнице у изборе у БиХ.

Он је навео да је ријеч о неутемељеним тврдњама, додајући да међународна заједница жели да буде партнер БиХ и да јој помогне да постане функционална и просперитетна.

– Али, са друге стране, не можемо дозволити да неки неодговорни политичари подривају све позитивно што је заједно створено након рата – рекао је Инцко.

Он каже да нема сазнања да би неке од партија могле да организују протесте грађана након избора, и додао, да ни једна политичка партија нема право да блокира провођење изборних резултата јер није задовољна њима.

Инцко је позвао грађане БиХ да 7. октобра изађу на изборе и гласају, да се не плаше, како каже, политичких притисака и застрашивања, већ да се одупру сваком манипулисању њиховим гласовима.

Када је ријеч о затварању ОХР-а, Инцко је навео да то зависи од „позитивне процјене политичке ситуације“, те да ће ОХР наставити да ради све док не буду испуњени услови за његово затварање.

РТРС, Срна
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here