Индекс: НАТО велича балтичке нацисте

Поделите:

НАТО је на својим профилима на друштвеним мрежама објавио осмоминутни пропагандни видео, који описују као “документарну драму”, а у којем се подсећа на совјетску окупацију Литваније, Летоније и Естоније. Објављени видео-снимак велича бивше припаднике нацистичког Вафен СС. Британски историчар Рори Јоуманс оценио је то као врло “опасан” пропагандни потез Алијансе.

У опису кратког филма на Јутјубу под насловом “Forest Brothers – Fight for the Baltics” (Шумска браћа – борба за Балтик), стоји да су после Другог светског рата, “партизани са свих страна Балтика водили крвави герилски рат против окупацијских совјетских снага”, преноси хрватски портал Индекс.

У филму се могу видети и интервјуи с неким од тих “партизана”, а истиче се и да су данашње специјалне снаге балтичких република духовни наследници Шумске браће.

С обзиром на напетости између НАТО-а и Русије на том подручују, није изненађујуће што је војни савез, чија је чланица и Хрватска, направио пропагандни филм који подсећа на совјетску окупацију Литваније, Летоније и Естоније, пише Индекс и додаје да је прилично проблематично то што тај видео слави бивше припаднике нацистичког Вафен СС.

Овај филм, који је у продукцији НАТО-а, Шумску браћу представља као балтичке борце за слободу од совјетског јарма, али, примећује портал, истовремено пропушта да спомене да је већином била реч о бившим СС-овцима, који су пак претходно радили на истребљењу свих Јевреја и били познати по својој, како се наводи, кољачкој немилосрдности и низу почињених ратних злочина.

Шумску браћу заправо су основали припадници 20. дивизије Вафен-СС којима је Адолф Хитлер лично одобрио да остану на територији балтичких република 1944, када се из Литваније, Летоније и Естоније пред налетом Црвене армије повлачила немачка војска.

Портал Индекс наводи да се “у НАТО-филмићу све то не спомиње, него се наводи да су Шумску браћу чинили бивши војници који су се борили на обе стране и сада су се плашили за своје животе с обзиром да је совјетска влада брзо хватала и елиминисала све оне који су подржавали идеју независности”.

Британски историчар Рори Јоуманс, експерт за нацизам и НДХ о чему је објавио и више књига, за Индекс каже да је овај пропагандни потез НАТО-а “опасан”.

“Добро је познато да су демократске државе попут Велике Британије, Канаде и САД-а у постратној ери прихватиле велики број источних Европљана, нпр. Летонаца и Украјинаца, који су били умешани у колаборацију с нацистима и спровођење холокауста, јер је због почетка Хладног рата њихов антикомунизам одједном постао користан. Њихове неугодне прошлости су занемарене. Не можемо променити историју, али то је врло срамно наслеђе”, рекао је он.

Јоуманс истиче да се очито ништа није научило из историје.

“Слична је грешка направљена у деведесетим годинама прошлог века у посткомунистичкој Европи, на пример у вези Југославије и Мађарске, када се сматрало да нечији антикомунизам уједно значи и заговарање демократских и либералних вредности, иако то уопште није био случај”, сматра Јоуманс.

То да је НАТО објавио видео у славу Шумске браће еквивалетно је томе као када би овај војни савез објавио видео у којем се славе усташе, наравно под услов да је већина њих остала да се бори након 1945. против Титових партизана, уместо што су масовно и кукавички побегли, пише Индекс.

Индекс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here