INDUSTRIJSKA FRUKTOZA – „prirodni“ zaslađivač ili ubica jetre?

Podelite:

Ljudski organi “rade” na glukozu. Fruktoza je slađi šećer, ima viši koeficijent slasti, pa se zato u prehrambenoj industriji koristi kao zaslađivač.

Neki proizvođači fruktozu deklarišu kao „prirodni zaslađivač“ (Hm…?). S obzirom na to da je drugo ime za fruktozu „voćni šećer“, takav (trik) naziv navodi na voće, navodi na nešto zdravo, prirodno…

Ne zaboravimo da je u voću fruktoza prisutna u manjoj meri, uz vodu, vitamine, pektinske, mineralne, aromatične, bojene materije… U prošlosti je čovek fruktozu konzumirao isključivo iz prirodnih izvora (prirodna fruktoza).

Međutim, industrijska fruktoza koja se danas koristi u prehrambenoj industriji dobija se veštačkim putem iz skroba (kukuruza najčešće). Negde se naziva „kukuruzni sirup“ (između 70-80% kukuruza u svetu je GMO). Dobijena sirupna smeša, predstavlja smešu glukoze i fruktoze u različitim odnosima (postupkom se kontroliše odnos). Glukozni sirup, fruktozni sirup, glukozno-fruktozni sirup, visoko fruktozni sirup su različita imena (određena tim odnosom) za takav sirup.

Za higijenu ishrane su bitne sledeće činjnice:

– Fruktoza se jako sporo metaboliše i to isključivo u jetri. Ako dobijete „masnu jetru“, velika je verovatnoća da ste je dobili od slatkiša zaslađenih fruktoznim sirupom;

– Zbog opterećenja jetre fruktozom, dolazi do povećanja masnoća u krvotoku, moguće pojave dijabetesa, gojaznosti, usporenja metabolizma čitavog organizma.

Mnogi prehrambeni proizvodi (čokoladice, keksevi, dodaci jelima, bezalkoholna pića, cerealije..) sadrže ovaj sirup, jer je to jako dobar i izuzetno jeftin strateški proizvod. Kratkoročno prija, dugoročno opterećuje zdravlje. Današnji čovek umesto prirodne fruktoze, konzumira u 10-15 puta većoj količini industrijsku fruktozu.

štajdem.rs

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here