Иницијатива младих за људска права: Цинична пресуда против активиста због трибине у Бешки

Поделите:

Иницијатива младих за људска права оценила је данас да је цинична и срамотна пресуда Прекршајног суда у Руми, којом је осам активиста и актистикиња те организације осуђено на новчане казне због нарушавања јавног реда и мира током трибине у Бешки на којој је говорио хашки осуђеник Веселин Шљиванчанин.У саопштењу се наводи да су активисти Иницијативе осуђени због кршења Закона о јавном реду и миру на новчане казне од по 50.000 динара, јер су на трибини у Бешки на којој је говорио Шљиванчанин развукли транспарент “Ратни злочинци да заћуте да би се проговорило о жртвама” и изразили протест дувањем у пиштаљке.

Иницијатива је подсетила да су њихови активисти и активисткиње после развијања транспарента батинама избачени из сале, да је двоје повређено том приликом и да су се напади наставили и испред Дома културе, где је демолиран један аутомобил, а да је тужилаштво одбацило кривичну пријаву повређених активиста и одбило да води поступак за пребијање активиста.

Најавили су улагање жалбе на пресуду Прекршајног суда, као и наставак борбе против ратних злочина у јавном простору, њихове глорификације и политичке промоције.

“Иницијатива не пристаје на друштво у ком се ремећењем јавног реда и мира назива мирни протест против ратног злочинца. Протагонисти политике која је водила ратове и чинила злочине и данас покушавају да обликују јавно мњење у Србији и за то имају подршку бројних институција у Србији, извршне, законодавне и судске власти”, наводи се у саопштењу.

Додали су да врхунац цинизма представља прекршај за који су активисти осуђени: “ко непристојним, дрским или безобзирним понашањем нарушава јавни ред и мир или угрожава имовину или вређа морал грађана”.

“Срамотно је да они који подсећају и стиде се ратних злочина буду осуђени за вређање јавног морала грађана, а ратни злочинци буду заштићени од стране судова, али и од стране политичких елита, учествују у предизборним кампањама, предају на Војној академији и седе у руководствима политичких странака. Након инцидента у Бешки, представници власти су редом стали у заштиту Шљиванчанина и осудили протест Иницијативе. Српска напредна странка нас је назвала фашистима, а тадашњи премијер Александар Вучић је децидно изјавио да смо прекршили Закон о јавном реду и миру, што је Прекршајни суд сада само потврдио”, пише у саопштењу.

Иницијатива је поручила да је од саме пресуде и прекршајне одговорности активиста много важнија јавна осуда ратних злочинаца и политике коју су спроводили, као предуслов да се са политиком деведесетих коначно раскрсти и почне да се градимо мир у региону.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here