ИЊАЦ: Григорије ће тешко ући званично у политику јер не би желео да “остане без свог монашког комфора”

Поделите:

Владика Григорије последњих дана у делу јавности је промовисан као потенцијални кандидат на наредним председничким изборима, део политичара опозиције није баш добро реаговао на ту идеју, а аналитичари указују да би то могао бити само маневар владике, кога иначе виде као гордог човека, да ојача своје позиције унутар цркве и да он заправо “гађа” место патријарха, а не председника.

На Фејсбуку иначе већ је покренуто неколико група које владику промовишу као будућег председника Републике, али је “тежину” целој тој причи дао лидер ПСГ Сергеј Трифуновић, који је у једном интервјуу рекао да Григорија као председничког кандидата види неформални лидер Савеза за Србију Драган Ðилас.

Некадашња чланица ДС-а Гордана Чомић изјавила је да за владику, за које каже да му је реч блага, не може да гласа при избору за патријарха, а да на председничким изборима за њега неће гласати, јер, како је написала на друштвеној мрежи, “не воли ни кад је благом речју покушавају правити будалом”.

“Владика Григорије на почетку мора објаснити своје послове у БИХ. Мора објаснити увреде и бацање клетви на новинаре. Мора објаснити и освештавање четничког парка”, реаговао је данас портпарол ЛСВ Александар Мартон.

Верски аналитичар Жељко Ињац начелно указује да је питање да ли би владика уопште могао да придобије гласове верника и десничара, на које рачуна опозиција која га промовише, јер, како оцењује, код клирика и верника СПЦ не постоји одушевљење политичким ангажманом владике Григорија, нити подршка, колико га, сматра, подржавају либерално леви кругови.

Ињац, иначе, не верује да би владика желео да уђе у политику и сматра да је ово његов начин да се јаче позиционира у црквеним круговима, односно да се, уколико буде прилике, наметне за избор новог патријарха јер се, како каже, већ сада назире више кандидата.

Подсећа да је то стара жеља владике Григорија, још у време када је Борис Тадић био председник.

“Мислим да је то један његов политички маневар, али у Цркви, а не у званичној политици”, каже Ињац.

Сматра да владика Григорије не би желео да “остане без свог монашког комфора” и наводи да монаси данас живе врло лагодно, поготову епископи који, каже, не морају ништа нарочито да раде, а имају добре изворе финансија.

“То је један привилегован положај. Из таквог једног комфора да изађе и да уђе у политичку трку, ја мислим да ни он сам то не може да замисли”, каже Ињац.

Наводи и да би се, у случају да се владика кандидује за председника, отворило питање како би и ко би му финансирао кампању.

Питање је, сматра Ињац, да ли Драган Ðилас има довољно новца да финансира разне кампање, а да он сам не пропадне…

“Можда финансијски и може, али питање је и да ли ће хтети да га финансира. Чак и да нађе још два, три тајкуна, питање је до када би они хтели да га финансирају и шта ако та кампања на крају не да резултате. Владика се после тога не би могао вратити у Цркву, јер у православљу, ако једном скинеш мантију, после нема враћања”, наводи Ињац.

Према његовим речима, уколико владика Григорије “преломи” и одрекне се “комфора” који има као епископ, вероватно ће ући у политику, а све то зависи од тога да ли је код њега “гордост јача од перципирања реалности”.

“Ако јесте, вероватно ће изаћи на изборе, али мислим да је он прилично рационалан човек, добар калкулант и да неће изаћи на изборе”, уверен је Ињац.

Примећује, коначно, да би кандидатура владике, световно Младена Дурића, којег представљају као помиритеља две, три стране, напротив, изазвала још веће поделе и у друштву и у Српској православној цркви.

Аналитичар Предраг Рајић сматра да су спекулације о могућој кандидатури владике за председника пробни балони на које је сам Григорије пристао, јер жели да провери јавност.

Он такође указује да владики подршка долази углавном од атеиста лево либералне провинцијенције, односно од оних који последњих шест, седам година немају за кога да гласају од како је мање-више, према његовим речима, маргинализована ЛДП.

“То су највећим делом гласачи ЛДП-а и делом ДС-а за време када је она била велика и моћна”, наводи Рајић.

Подсећа да је владика Григорије Дурић имао блиске контакте са различитим политичарима из српског народа и да је био отворено на страни Бориса Тадића.

“С тим у вези не чуди што се укључује у политику баш на овај начин, а да ли ће се до краја кандидовати не знам, пре бих рекао да на овај начин жели себе да позиционира на јавној сцени генерално као личност која је присутнија и која ће више бити тема медија, него ли што он сам има јасан план”, каже Рајић.

Драган Ðилас и тај део опозиције који је окупљен око СзС-а, сигуран је Рајић, има за циљ да покушају да наговоре владику Григорија да се кандидује зато што, каже, немају апсолутно никог другог од активних политичара иза којих су спремни да стану или за које сматрају да имају било какве шансе против Александра Вучића.

“Мислим да ни Григорије нема никакве шансе против Вучића”, додаје Рајић.

За владику Григорија каже да је дефинитивно особа која је јако амбициозна и која себе види на челу СПЦ, као патријарха.

У том смислу, Рајић сматра да ће владика добро “извагати” шта да ради, јер, каже, има минималне шансе да се озбиљније укључи у политичку борбу, а ако то уради, тог момента – скидањем мантије искључује сваку могућност да се нађе у светом апостолском жребу за избор патријарха.

“Објективно, више не би имао будућност у СПЦ када је реч о неким озбиљнијим и вишим позицијама”, наводи Рајић.

Сматра да је цела прича око могуће кандидатуре владике изазвала револт у врху СПЦ, као и да је владика дефинитивно ушао у сукоб са својом Црквом.

“Сигуран сам да се на овакве амбиције не гледа благонаклоно. Постоје владике које би волеле то, морамо бити свесни да је Црква хетерогена заједница, али бих рекао да ће Григорије Дурић, у случају да се заиста кандидује, против себе окренути чак и оне владике које га у овом моменту можда на то наговарају или које му дају прећутну подршку”, закључује Рајић.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here