Ињац: Опозиција је млитава па је црква ненамерно испала опозиција по питању Косова!

Поделите:

Амфилохије и Атанасије постали саветници нове десничарске организације, коју предводи Велимир Илић. Пре њих у политичке воде загазили и Сава Јањић, Филарет, Артемије…

Владика Амфилохије Радовић и умировљени владика Атанасије Јевтић улазе у политику, и то као саветници нове организације деснице на политичкој сцени, открио је председник Нове Србије Велимир Илић.

Они, међутим, нису први из редова Српске православне цркве који улазе у сферу политике, јер је ових недеља исто, према тврдњама неких политичара, учинио и игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, а јавност је одавно упозната и с блиским односом умировљеног владике Филарета и лидера СРС Војислава Шешеља, који га је и одликовао 2015. Артемије Радосављевић, рашчињени епископ рашко-призренски, чак је 2007. ишао у Брисел и Вашингтон како би преговарао о положају јужне српске покрајине.

Такви излети, оцењују верски аналитичари, нису забрањени. Свештена лица, наводе, имају право да изнесу свој политички став, али је ситуација на политичкој сцени, где практично и нема јаке стране супротстављене владајућој коалицији, парадоксално довела до тога да је Црква данас највећа опозиција.

Тешка ситуација

Жељко Ињац, верски аналитичар, наглашава да не постоји забрана што се тиче политичког саветовања, те да свештена лица имају право на своје политичко мишљење.

– Секуларизам не значи да Црква нема право да изнесе свој став. Свештена лица о питању KиМ не могу да заузму другачији став од оног на сабору. Ситуација је тешка, са једне стране, државни врх тражи компромисно решење које ће колико-толико бити у корист Србије, док са друге стране, Црква не може да одустане од имовине коју је вековима чувала на KиМ – каже Ињац.

Додаје да је опозиција у Србији млитава и, уместо да се бави народом на Kосову, она прича о фер изборима, те је зато Црква несвесно упала на тај терен.

– Црква је несвесно испала опозиција, јер нема ко да покрије тај део бриге о народу на Kосову – наводи Ињац.

Моћ и утицај

Верски аналитичар Мирослав Kевежди каже да је СПЦ у овом тренутку највећа опозиција у Србији:

– Црква припада цивилном друштву. Једна од ствари која обликује цивилно друштво јесте то што се људи не боре за моћ, већ за утицај. Увек Црква жели да утиче, јер жели одређене исходе. У Уставу стоји да су Црква и држава одвојене, питање је да ли је у овом случају држава моћнија или слабија од СПЦ. По мом мишљењу, у овом тренутку највећа опозиција и јесте Црква.

Kомбинације

Илић испалио Савез за Србију

Велимир Илић је открио да ће у новој организацији, коју покреће у септембру, руководство бити потпуно ново, а да ће поред њега и двојице поменутих владика, један од саветника бити и академик Матија Бећковић. Волео би, каже Илић, кад би и Војислав Kоштуница прихватио да буде део тог саветодавног тела. Ово ће, иначе, бити још један опозициони савез, што је многе изненадило, јер је Илић претходно најављивао да ће се прикључити Савезу за Србију, али им је, по свему судећи, окренуо леђа.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here