Интернет вентил за испуштање незадовољства

Поделите:

Друштвене мреже на интернету су одавно постале моћан комуникацијски алат међу многим друштвеним групама, а колика је њихова реална моћ да покрену грађане на заједничку акцију у решавању проблема и скретању пажње власти и јавности на оне проблеме који би могли да се тичу свих?

Европска комисија је 2012. године усвојила Европску грађанску иницијативу. Процењује се да је од ступања на снагу 2012. до данас, девет милиона грађана ЕУ из свих 28 држава чланица дало подршку некој од европских грађанских иницијатива.

Интернет је од највеће помоћи посебно приликом покретања иницијативе када грађани ЕУ морају прикупити милион потписа у најмање седам држава.

Фејсбук, Твитер и остале друштвене мреже, подржали су иницијативе европских грађана, и на тај начин постале основна веза политике, грађанске иницијативе и интернета.

Тако је покренуто низ иницијатива које су функционисале као онлине платформе за изношење и разраду идеја попут: “Европљани за фер роминг”, “Милион за забрану генетски модификонавих култура”, “Признавање универзитетских диплома у целој ЕУ”.

А каква је ситуација код нас?

У Србији је изменама Закона о локалној самоуправи и државној управи омогућено да је пет одсто од укупног броја грађана са бирачким правом довољно да се покрене грађанска иницијатива.

Kолико у свему томе могу да помогну или одмогну друштвене мреже?

Твитер је у Србији одавно постао јавни форум на којем грађани отворено без икакве задршке критикују власт али исто тако и место окупљања страначких ботова.

Иако је Твитер друштвена мрежа коју за разлику од Фејсбука не користи велики број људи у Србији, она је итекако под “сталним надзором” власти па је председник државе Алексанадр Вучић док је био у својству премијера у емисијима на различитим медијима често цитирао твитове и “прозивао” оне који су критиковали поступке власти.

Твитер може бити веома моћно оружје притиска јавности. Тако је након што је на Твитеру објављена фотографија споменика Јурија Гагарина на Новом Београду покренута читава лавина негативних коментара да би након два дана власт одлучила да уклони овај споменик.

Уместо за размену идеја и искустава, покретања иницијатива грађани често друштвене мреже користе искључиво као вентил за испуштање незадовољства уместо конструктивних критика.

Иако је интернет савршено место за “опипавање пулса јавности” као и увида у реално стање, политичари их најчешће доживљавају их као “непријатеље”.

У јуну је преко Фејсбука организован протест због поскупљења горива. Један од ретких протеста који је указивао на реалан проблем свих грађана међутим председник државе је у њему видео искључиво “политички организован” протест.

Нажалост, друштвене мреже код нас још нису постала спона између грађана и власти уз помоћ које би лакше комунцирали и боље се разумели.

У наредним недељама на порталу Данас покушаћемо кроз низ текстова да осветлимо пут односно шта се све дешава на том путу када грађани одлуче да се за своја права изборе путем грађанских иницијатива.

Уколико желите можете са нам поделити ваша искуства и путем коментара на текст или на друштвеним мрежама путем хештага #Иницијативеграђана

Бојана Бачић

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here