Интерпол: Оптужнице против Душка Кнежевића политички мотивисане

Поделите:

“Сасвим је јасно из ИНТЕРПОЛ-ове одлуке да ИНТЕПОЛ сматра да је захтјев Црне Горе политички мотивисан, а покушај црногорских власти да Вам се суди у одсуству представља велики удар на принцип владавине права у Црној Гори”

Комисија ИНТЕРПОЛА је закључила да би одржавање активним оспорених података и објављивање Црвене потјернице, могло имати значајне негативне импликације по неутралност Организације, а за коју се може перципирати да се неосновано мијеша у домаћу политику земље или у њене односе са другим земљама чланицама ИНТЕРПОЛ-а.

У том смислу комисија је закључила да постоји доминантна политичка димензија у овом случају као и ризик по неутралност Организације, те стога информације пружене од стране НЦБ Црна Гора нису у складу са чланом 3 Устава ИНТЕРПОЛ-а.

После деценија у коме су перципирани као партнери, Ђукановић и Кнежевић имали су мањих спорова у последњих 15 година, али у отворени сукоб улазе после парламентарних избора у Црној Гори 2016. године.

Кнежвић је због притиска режима морао да написти Црну Гору.

Компанију „Атлас групу“ основао је пре готово 30 година и на њеном челу се и даље налази.

Око 30 компанија директно или индиректно дио су „Атлас групе“, Кнежевићевог пословног подухвата још из времена Југославије.

У Србији је био власник „Атлас банке“ коју је продао грчкој „Пиреус банци“, а повратак на тржиште покушао је берзанском куповином акција „Универзал банке“.

Био је власник и кошаркашког клуба „Атлас“ у Београду – насталог куповином „КК Беопетрол“, па угашеног неколико година касније.

Превод писма преносимо у цјелости:

Поштовани Др. Кнежевићу,

Пишем Вам у вези са пријавом коју смо, у Ваше име и за Ваш рачун поднијели ИНТЕРПОЛ-овој Комисији за контролу међународних потерница, а у вези са црвеном ИНТЕРПОЛ-овој потерницом која је расписана за Вама, по захтјеву црногорских власти.

У Ваше име и за Ваш рачун смо поднијели аргументован захтјев којим тражимо укидање три потјернице расписане по захтеву црногорских власти. Као што сте упознати, ми смо потјернице оспорили због чињенице да су расписане у супротности са ИНТЕРПОЛ-овом правном регулативом.

Комисија за контролу међународних потерница је разматрала нашу пријаву током своје 113. седнице, која је одржана у Лиону, у периоду од 29.06.2020. године до 03.07.2020. године. Са великим задовољством Вас обавјештавам да је наша жалба усвојена и да су све три потернице укинуте, а сва документација везана за напред поменуте потјернице је уклоњена из ИНТЕРПОЛ-овог система. То је потврђено у њиховој одлуци коју шаљем у прилогу овог писма.

Нарочито бих желеио да нагласим да у 52. пасусу одлуке јасно пише да „постоји преовлађујућа политичка димензија случаја и ИНТЕРПОЛ би самим тим могао да послужи као средство за политички мотивисане активности, чиме би се негирала његова [ИНТЕРПОЛова] неутралност…“ такође се наводи да „… [ИНТЕРПОЛ] закључује да информације достављене од стране црногорских власти не задовољавају Члан 3. Интерполовог статута.“

Сасвим је јасно из ИНТЕРПОЛ-ове одлуке да ИНТЕПОЛ сматра да је захтјев Црне Горе политички мотивисан, а покушај црногорских власти да Вам се суди у одсуству представља велики удар на принцип владавине права у Црној Гори.

Одлука Интерполове Комисије за контролу међународних потерница потврђује наше наводе да је цио судски процес који се води против Вас политички мотивисан и да захтјев за изручење представља злоупотребу процесних овлашћења од стране власти Црне Горе. Све напред наведено ће бити изнијето у поступку екстрадиције који се води пред Westminister Magistrates’ Court.

 

IN4S

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here