“Интерпол – преамбициозан циљ Приштине”

Поделите:

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да евентуални пријем Kосова у Интерпол представља преамбициозан циљ.

Он је додао да то зависи од вишеструких лобирања унутар Интерпола.

Ђукановић је за РТС рекао да је питање Kосова поделило чланице Извршног комитета Интерпола.

“Питање Kосова поделило је чланице Извршног комитета Интерпола, али следеца процедура је да се на Генералној скупштини две трецине цланица изјасни за цланство. Мислим да је то преамбициозан циљ. Али, наравно, све зависи од вишеструких лобирања унутар Интерпола”, наводи Ђукановић.

Он сматра и да су Сједињене Америцке Државе опредељене ка томе да се дође до свеобухватног правнообавезујућег споразума измеду Београда и Приштине.

“Мислим да у протеклих неколико месеци имамо јасне поруке које долазе из Вашингтона да су САД опредељене да се доде до свеобухватног правнообавезујуцег споразума измеду Београда и Приштине, да се дијалог оконца у позитивном правцу”, објашњава председник Центра за спољну политику.

Према његовим речима, све се усмерава ка могућности да се створи такав амбијент да се до договора дође, да се превазиђу досадашње блокаде које су постајале у дијалогу измеду Београда и Приштине.

Он сматра и да ће Београд инсистирати на томе да дође до наставка дијалога и до неког компромиса.

“Мислим да увек постоји неки маневарски простор иако се цини да се опције сужавају. Трансформација косовских безбедносних снага на овај нацин како је урађена није урађена чак ни у складу са косовским уставом и није консултована српска заједница, али мислим да ће ипак у наредних неколико месеци Србија имати живу дипломатску активност односно улазак у ту завршницу процеса дијалога Београда и Приштине”, закљуцио је Ђукановић.

 

tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here