Инвалиди већином сиромашни

Поделите:

Најбројнија рањива група у знатно тежем положају од осталог становништва

СЕДАМДЕСЕТ одсто особа са инвалидитетом живи у сиромаштву, што је три пута више у односу на остало становништво на основу чега се може рећи да су најбројнија рањива група у Србији. Ово показује истраживање у оквиру пројекта “Социјално укључивање осетљивих група кроз стицање ИТ вештина”.

Поменути пројекат, у режији Министарства рада и Градског центра за социјално предузетништво Београда, намењен је особама са инвалидитетом и штићеницама сигурне куће, који ће током пет месеци проћи кроз школу програмирања која обухвата учење програмског језика Python, као и рад са базама података, израду веб-сајтова, графички и веб дизајн и писање аутоматских тестова.

Планирано је да кроз обуку прође 96 полазника, од чега је 10 жена из сигурне куће, 40 особа са инвалидитетом и 46 особа из категорија које покрива Градски центар.

Биљана Барошевић, помоћница министра за рад, истакла је да је општи циљ оваквих пројеката подстицање пуне друштвене укључености те групе људи.

– Важно је да се увиди да особе са инвалидитетом могу да обављају и послове високе квалификованости и да буду равноправни део друштва. Тако се повећава степен укључености рањивих група и остварују се њихови капацитети – казала је Барошевићева.

ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ОБУКОМ ће бити обухваћено 40 особа, али су због великог интересовања капацитети проширени. Током прошле године у престоници је изграђено 100 рампи за особе са инвалидитетом, а план је да се ове године изгради 150.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here