Ипак „МАНДАТАР“ – купио и подршку Срба: Ево колико је Рамуш платио да постане нови „премијер“!

Поделите:

Рамуш Харадинај, кандидат коалиције ПАН која је на косовским изборима освојила највише гласова, обавестио је председника тзв. државе Косово да има већину за формирање владе.

Да би досегао магичан број посланика — 61, колико му треба да би постао нови „премијер“ привремених шиптарских „институција“ на Космету, Харадинај, који у „скупштини“ у оквиру коалиције има 39 посланика, за подршку и 10 српских „посланика“ понудио је Србима четири „министарства“ — екологију, локалну самоуправу, пољопривреду и „Министарство за повратак“.

Осим Срба, Харадинаја ће подржати и 10 „посланика“ осталих мањина, али будући да то није било довољно, Рамуша је подржало и неколико „посланика“ из странке Исе Мустафе — чиме је обезбедио већину. Према незваничним сазнањима, Харадинај је гласове за подршку овим „посланицима“ плаћао и по милион евра.

Уколико се пак испостави да је Харадинај бацио паре и да купљени „посланици“ не дигну руку за њега у „Скупштини Косова“, Тачи би морао да повери мандат за састав „Владе“ другопласираном Аљбину Куртију.

Курти, чији је покрет Самоопредељење на овим „изборима“ изашао самостално, освојио је 32 „посланичка места“. Уз подршку Исе Мустафе са 29 „посланика“ и четири „посланика“ Баџета Пацолија укупно има 65 гласова за формирање „владе“. Другим речима, Курти би могао да формира „владу“ без мањина — чисто албанску.

Србима би по „Уставу Косова“ припао један ресор у „влади“, али не би имали никакав утицај на доношење било какавих одлука које се тичу „Косова“.

Постоје две процене поводом формирања „владе“ на Космету.

Прва процена односи се на чињеницу да иако Харадинај формира „владу“ она неће бити дугог века, чак неки сматрају да не би могла да траје дуже од шест месеци јер би Хардинајева „влада“ имала прејаку опозицију на челу са Куртијем чији рејтинг расте, док Харадинајев, због коалиције са Тачијем, пада. Такође се сматра да постоји могућност да Харадинај, чак и ако постане „премијер“, буде испоручен новом Суду за злочине ОВК који је почео ових дана и званично са радом. То је, како се по Косову прича, Тачијев „дил“, уз благослов Америке, како би спасао себе.

Друга, а по некима највероватнија опција, јесте да уколико Харадинај не би успео да формира „владу“, Тачи ни по коју цену неће нови мандат поверити Куртију, јер би тиме извршио политичко самоубиство, пошто би га сменили у „Скупштини“, с једне стране, а са друге, остао би без подршке међународне заједнице. Јер, Курти је децидан да нема наставка дијалога са Београдом — што је тренутно јединио што Тачија одржава на власти — јер је ЕУ стало да се дијалог настави.

Тачи је изјавио да има потврду „мандатара“ победничке коалиције (Рамуша Харадинаја) да има довољан број гласова за формирање нове „владе“. Како је навео, само се чека да прође процес потврде „изборног резултата“, па да се са политичким спектром одлучи о датуму конституисања „Скупштине“ и оснивања нове „владе“. Он није желео да коментарише шта ће бити ако „мандатар“ не успе да добије довољан број гласова.

Спутњик, Правда

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here