ИРАНЦИ У БАЊАЛУЦИ ЗАБРИНУЛИ ЗАПАД У “Данима културе” виде ПАРАВАН за обавештајно деловање

Поделите:

Западне обавештајне службе у БиХ подигла је на ноге манифестација „Дани културе Ирана“, која је одржана у Бањалуци и Сарајеву, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Како тврде наши одлично обавештени извори из безбедносних кругова у БиХ, западњаци, пре свих Американци, у промоцији иранске културе виде и сегмент њиховог политичког, а посебно обавештајног деловања, што им се нимало не свиђа.

– Посебан нагласак су ставили на деловање Иранског културног центра, јер постоје сазнања да га користе као параван за обавештајно деловање – тврди наш саговорник и подсећа да је тај центар био укључен у организовање поменуте смотре културе.

Будући да су западним безбедњацима одавно познати контакти бошњачког политичког врха са Ираном, овај пут акценат су ставили на контакте руководства РС. Како сазнајемо, мисли се пе свих на градоначелника Бањалуке Игора Радојичића и на председника РС Милорада Додика, који је на састанку са иранским амбасадором у БиХ подржао иницијативу за братимљење Бањалуке с неким од градова Ирана.

Црна листа

Како сазнајемо, није искључено да се због овога још неко из вођства РС нађе у друштву са Додиком на америчкој црној листи и сличним врстама санкција других земаља које у Ирану виде извор глобалне безбедносне и терористичке претње.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић каже да је Иран у БиХ одувек проблем за САД, али да сада долазимо до нове компликације у тим односима у виду иранског приближавања Русији.

– Тада на тапет долази и Република Српска. Иранци у РС не долазе преко Бакира Изетбеговића и веза које је његов отац Алија изградио са Ираном, него преко Русије. Запад управо због тога више стигматизује РС јер им та линија делује далеко опасније од исламске везе, коју и данас држе најутицанији безбедњаци око Бакира Изетбеговића. Запад и даље гања руске духове по Балкану и сматра је највећом претњом својим геостратешким интересима. Мада не оправдавам такво демонизовање Русије, деловање Америке могу да разумем – каже Галијашевић за „ЕуроБлиц“.

Протеривања

Ипак, он тврди да је иранско деловање у БиХ и даље најснажније у Сарајеву, где су присутни кроз обавештајни, војни, културни и безбедносни сектор.

– Иранске везе прво с Алијом, а затим с Бакиром Изетбеговићем биле су на том нивоу да је под притиском западних служби 2013. вођена операција наџора над кретањем иранских обавештајаца и службеника амбасаде, њиховог преласка границе и деловања у БиХ. На основу тих информације утврђено је да овде постоји више од 400 њихових оперативаца. Тада су протерана два Иранца из БиХ, док је трећи отишао сам, у време када је министар безбедности БиХ био Фахрудин Радончић – подсећа Галијашевић.

Отворен град

„Дани културе Ирана“ одржани су од 5. до 11. фебруара у Бањалуци и делом у Сарајеву, а грађани су могли да виде изложбе фотографије, калиграфије и минијатуре те да присуствују вечери традиционалне иранске музике.

Програм је реализован у сарадњи са Градском управом Бањалука, Градском управом Града Табриза, Министарством просвете и културе РС, Културним центром “Бански двор”, Универзитетом за уметност у Табризу, те генералном Канцеларијом за културу и исламски развој града Јазда и Иранским културним центром у Сарајеву.

– Бањалука је отворен град и жели да развија међународну сарадњу те да у нашем граду представимо разноврсне културне догађаје разних дестинација – изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Заоставштина из рата

Председник Одбора за безбедност НСРС Миланко Михајилица оцењује да нема сумње да су моћне обавештајне службе присутне у БиХ, као заоставштина из рата, али и као континуитет њихове политике.

– Нема дилеме да је Иран овде присутан и да користи разне облике деловања, па и кроз институције, укључујући и културу – каже Михајилица.

На питање да ли су нам потребни контакти са Иранцима који се налазе под санкцијама или на ивици санкција међународне заједнице, Михајилица каже да званична срадња треба да постоји, али да је овде реч о „прикривеним облицима деловања“, које примењују и остале службе на овим просторима.

Слободан Попадић

Блиц.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here