Иринеј бачки: Зорани је потребан духовник али и психолог!

Поделите:

Сваком иоле добронамерном човеку, упознатом са чињеницом да сваке године у Србији умре 30.000 људи више него што се роди, апсолутно је неспоран апел Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, изречен 24. октобра 2017. године на Сајму књига у Београду, тачније на промоцији филма и књиге Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. веку, „да препоручимо нашим матерама да су дужне да рађају децу, по Божјем благослову и дару датом мајкама, да на тај начин останемо у историји“.

Чак и те једноставне, најдобронамерније речи Светејшег, утемељене у заповести Божјој: „Рађајте се и множите се и напуните земљу“ (Пост. 1, 28), речи које су израз његовог деценијама стицаног духовног искуства које дубоко сагледава нашу националну трагедију, постепено нестајање са лица земље, биле су повод госпођи Зорани Михајловић, потпредседници Владе Србије, да Патријархове речи стави у контекст ратова и страдања. Tиме је госпођа Михајловић потпуно свесно подржала немачку књижевницу Херту Милер, која је само дан раније за ратове у бившој Југославији оптужила српски народ и Српску Православну Цркву.

Мотивација госпође Милер, заснована на историјским комплексима и породичном васпитању, јасна је и неупитна. Верујемо да мотивација наше Тузланке да Патријархове речи о деци и о благослову и радости рађања изврће и ставља у контекст ратних страдања, није политичка, што значи да она не очекује да ће тако себи и политичкој странци којој припада донети гласове на изборима. Пре ће бити да је њена мотивација личне природе, да је запретена негде у њеној подсвести и да јој треба помоћ духовника. Нажалост, брзоплета лакоћа са којом свисока критикује поглавара Српске Православне Цркве може се тумачити и као њена отуђеност од те Цркве, Цркве њених предака. То јесте њено људско и грађанско право, али у том случају она не располаже никаквим критеријумима на основу којих би мериторно могла да процењује садржај и вредност Патријархових порука. Не знамо да ли је тако, но ако јесте, онда би јој уместо помоћи духовника добро дошла и помоћ неког трезвенијег политичара, а по потреби и психолога.

Као убеђена приврженица „европских”, можда и „евроатлантских”, вредности и стандарда, она је и велики поштовалац људских права, нарочито женских права, иако вероватно не зна да је тим правима извор у хришћанској етици, односно у хришћанском учењу о неприкосновеној вредности и достојанству сваке људске личности. Зна се, међутим, да основно људско право јесте право на живот. Зато питам госпођу министарку: да ли ембрион, нерођено дете, ново људско биће у утроби мајке, има право на живот? И да ли било ко, а поготову родитељи (не апострофирам посебно мајке), има право да одузме било чији живот, у том броју и живот свог нерођеног, али већ постојећег детета? Како то да се за убиство новорођенчета иде на робију, а о убиству потпуно невиног и незаштићеног будућег новорођенчета слободно и некажњиво одлучује само и искључиво жена, како тврди госпођа Михајловић? Где је ту морал, где савест, где душа, где елементарна људскост?

Питање брака и породице, па и питање рађања или абортуса као алтернативе рађању, није превасходно правно, политичко, демографско и социолошко питање него егзистенцијално, етичко и аксиолошко питање. Sapienti sat!

СПЦ

Поделите:

9 Коментари

 1. Ваше проесвештенство, док год постоје изроди који мрзе и СПЦ и српски народ, бољитка неће бити. Српски народ, ако мисли да преживи, требало би да очисти сву ту потплаћену, односно добро плаћену гамад по Србији. Сви су они Сорошовци, еврослниваци, србомрсци, сви су они петиоколонаши. Сорош плаћа да Српкиње не рађају. Он је један од највећих убица српаког народа, али то не смета господину Прдсједнику да са њим јегленише. Српске дјевојке воде псе, умјесто дијецу за руке и играју се игрица на том проклетом мобилном телефону. Дакако, пса можете мршнути, али дијете не можете. А што се тиче Тузланке, ово није први пут да лапрда, а тако ми Бога изиграва и сатарлету. Мијеша се у све поре живота ове унсерећене земље. Она је генијални сваштар. Она може да буде министар свих ресора и не само она. Хитно забранити абортусе, те које то раде су убице. Протјерати или процесуирати све Сорошовце. Постоји списак оних које Сорош плаћа, не само списак постоје слике са сатанака са Сорошем. Ваше преосвештенство, Србија је у великој невољи, пријети јој опсност да нестане са карте Европе. Молим све вас епископе, Његову светост да уредите међусобне односе и да спашавате српски народ, јер га може спасити само СПЦ.

  • Hm,hmmsto se tice ” tuzlanke”, pokojni otac joj je rodom iz Loznice,a nasao posao u Tuzli,kasnije u Beogradu gde je i umro.A,osoba,od koje trazis ” da zabrani”, nije vlasna,po clanu 11 ustava,da zabranjuje,osim zenama po manastirima,a i tu,redje,ga ne poslusaju pa i one zatrudne,ne greha radi nego ” belemkugevradi” a,nagradanje,izbacivanjeniz manastira.

  • Gospidine Kolja, nije ona svastar! Ona perfektno obavlja svoj posao, bas u svrhu onoga o cemu i sami
   pisete- unistenju Naroda! A obracanje bulovicima !- ujeo vuk magarca! Toliko je vec zla!- da je po Bozjoj Volji, bulovici bi se davno oglasili na jedini moguci nacin: kao VladikaNikolaj prije osamdesetak godinica! Nema vajde od ovih! Zato mi preko jezika ne prelazi ono: “preosvestenstvo”. Kao da bih jezik
   progutao!

 2. СРБИ СУ НАЈПРЕ ПОЧЕЛИ ДА ГУБЕ ЋИРИЛИЦУ ПА ОНДА И ДА СЕ РАЂАЈУ

  И даље мислим: све док се Срби не врате свом писму, све док Српска црква пише својим миленијумским писмом, а остали Срби у заблуди пишу туђим писмом свој језик, Срби се неће вратити ни нормалном животу ни рађању своје деце.
  У томе су српски лингвисти први заблудни и људи преваранти, који и даље само језик Срба нормирају на два алтернативна, супарничка писма.

  • Hm,hmm..postoji,i jedna izreka ” sirotinja je i bogu teska “,srbima,vratiti,i otvarati,radna mesta,da mogu da zasnivaju porodicu i gaje decu. A,jedna pesma je,najavljivala,danasnje stanje..” siroma sam,siroma sam,al umem da volim”, valjda vapaj..

 3. Gospodine Bulovicu ( ne “preosvestenstvo”),
  Kada ce te UDARITI tamo gdje se MORA udariti; ne muti voda samu sebe, Bulovicu. Narodna je: uvijek kao macka oko vruce kase…, a bljutavo je vec! Ta, nije ova babetina po sebi, vec po drugom- vi to znate, kao i sav NAROD!, PA, udarite po tom DRUGOM, Narodu ce
  te dusu vratiti!A, jok!, ne! Oglasavate se na nacin da se cuje da postojite, ne radi Naroda! Niste se, naravno, oglasili povodom Atanasija Jeftica; a tu je, znate Vi, TICICA! A, uostalom, sta je ova baba grdnije izrekla u odnosu na istinu koju je saopstio Atanasije!? Muk! Pa,Irinej Gavrilovic se slikao sa neradjajkom! Ocekivati od njene podredjene da bude drugacija, nece moci. Ne upitaste IG zasto ono? Upitajte i Njega i Seficu ove babe i njihovog Sefa!upitajte! i pred Bogom ste cisti! Ovako? NE IDE! NIJE po Bogu, Gospodine Bulovicu!

 4. Зорани је потребан психијатар, а и многима из СПЦ, који говоре да су
  СПЦ и ВЛАСТ у – ”СИМФОНИЈИ”?!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here