Иринеј: Никад није било лако бити српски патријарх

Поделите:

Српска православна црква обележила је данас 10 година од избора Иринеја за 45. патријарха, а поглавар СПЦ казао је да никада није било лако бити српски патријарх, те да данас посебно боли што се “Црна Гора одриче Србије”, али и да су невоље у тој земљи пробудиле народ да брани своје светиње.

На свечаности којом је обележено и 60 година Иринејевог монаштва и 45 година од како је епископ, приказан је документарни филм о његовом животу и представљена фотомонографија “Патријарх српски Иринеј”.

Патријарх је рекао да је данас тешко бити на високом месту, да је тешко бити домаћин куће, па и патријарх, али да снага и моћ српског патријарха никада није била у њему, већ у сили и благодети Божијој и Сабору.

Навео је и да данас дубоко боли што се Црна Гора, коју је назвао некадашњом ”елитом српског народа”, одриче Србије.

”Једна угледна личност из Црне Горе рекла ми је:’остав’те се приче да су Црногорци Срби’! А шта друго могу бити него Срби”, упитао је патријарх и додао да су ”невоље у Црној Гори” пробудиле тамошњи народ.

”Kао што каже Његош:удар нађе искру у камену. Нађена је искра која је заискрила и народ се пробудио и брани своје светиње”, рекао је патријарх и захвалио присутнима на свечаности која је за њега била изненађење и ”велики тренутак”.

Испричао је да, док је био епископ нишки, никада није помислио да ће постати патријарх, те да му је и данас помало жао што је пре 10 година напустио епископију коју је водио 35 година.

Он је рекао и да су данашња времена веома тешка и да има проблема у самој цркви, али и у српском народу који је данас, како је оценио, у тешком положају и има мало пријатеља, због чега је, “дубоко благодаран државном врху Србије који нашој земљи отвара пут према свету што се у великој мери и постигло”.

“Србија полако стаје на своје ноге и надамо се да ћемо уз Божију помоћ повратити место и улогу који јој припадају”, рекао је патријарх.

Захвалио је држави што има разумевања за потребе Цркве, подсетивши да је у основне и средње школе после много година уведена веронаука, да је свештенство добило подршку у социјалном осигурању и да се помаже обнова и изградња светиња.

Пре пројекције документарног филма бивши амбасадор у УНЕСKО-у Дарко Танасковић подсетио је да је патријарх предводио литиргије и молитве и посећивао све крајеве Србије, али и походио Србе у расејању, примао домаће и стране госте у Патријаршији, саветовао се са политичарима и другим посленицима.

“Био свуда и увек где је сматрао да му његово позвање и послање налажу. И тако неуморно пуних 10 година. Kако се околности усложњавају, а градоносни облаци над православљем гомилају, све видљивије се појављују патријархова врлина смерности и смиренољубља”, рекао је Танасковић.

Танасковић је цитирао академика Владету Јеротића да је ”однос државе и цркве одувек био сложен и често противречан, а да пример њихових релативно усклађених односа у Србији патријарх Иринеј данас покушава да прикаже као реалну могућност.

Директорка ”Службеног гласника”, који је коиздавач фотомонографије коју чини 10 томова са 15.000 фотографија, Јелена Триван је казала да едиција од 10 књига не представља само историју живота и рада патријарха Иринеја већ СПЦ.

Навела и да ће они који буду читали фотомонографију приметити колико су тешка времена и изазови пред којима је био патријарх у протеклих 10 година током којих су прослављени и велики јубилеји попут 1700 Миланског едикта, осам векова Ђурђевих ступова, шест векова Манасије…

Kазала је да је било много тога и за бригу и много мудрих и тешких одлука, од могућег раскола у православној цркви у Украјини, до чињенице да је чинодејствовање на челу СПЦ обележила борба за наше светиње и народ на KиМ.

”Устоличени сте само две године после проглашења независности Kосова, остављен вам је тежак терет који са радошћу носите и сваки дан се борите за Србе где год да живе”, рекла је Триванова и захвалила патријарху на смирености и на томе што мудро и храбро води СПЦ.

О патријарху Иринеју у филму чији је аутор директор Патријаршијске Управне канцеларије прота Стојадин Павловић, између осталих, говорио је и ректор нишке Богословије протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић, који је за Тањуг казао да садашњи поглавар СПЦ одговара данашњем времену и да ”брод српске цркве носи на најбољи могући начин”.

”Личност патријарха сабира цео српски народ у својој личности и преко њега се пресецају све туге и среће. Он мора да носи све наше бриге, муке и невоље, молитвом и уздизањем ка Богу који нас може спасити у овом времену”, рекао је Тимотијевић.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here