Исказ бившег председника пред тужиоцем у СБПОK: Ево шта је Тадић открио о убиству гардиста

Поделите:

Борис Тадић, бивши председник Србије, саслушан је у СБПОK пред тужиоцем у преткривичном поступку који се води због убиства гардиста Дражена Јаковљевића и Драгана Миловановића у касарни у Топчидеру 2004. године. Српски телеграф имао је увид у његов исказ, у којем је говорио о томе ко га је обавестио о трагедији, које кораке је предузео како би случај био расветљен, али и о својим сазнањима о скривању хашких оптуженика у војном објекту.
Издао налог

– Миодраг Ракић ме обавестио да су у војном објекту у Топчидеру настрадала двојица гардиста. Прошло је доста времена и обавестио ме је у редовној процедури рада Председништва Републике Србије – рекао је Тадић и додао да је потом издао налог Ракићу, шефу свог кабинета, да прибави све информације о том случају.

Бивши председник је испричао и да је на седници Врховног савета одбране, која је сазвана неколико месеци након што је постављен за председника Србије, закључено да је због супротстављених извештаја о смрти гардиста неопходно да се формира независна комисија с Божом Прелевићем на челу, тадашњим министром унутрашњих послова.

Седници су присуствовали Светозар Маровић (тадашњи председник СЦГ, прим. аут.), Филип Вујановић (председник Црне Горе, прим. аут.), начелник Генералштаба Бранко Kрга, министар одбране Првослав Давинић и поједини официри. Маровић је затражио да се расправља о случају погибије Миловановића и Јаковљевића, а због сумњи које су настале у јавности поводом истраге, као и због узнемирења јавности. Чини ми се да су из Војске дате супротстављене изјаве о томе ко је кога убио, а ко је извршио самоубиство – рекао је Тадић.

Ни речи о Марашу и дроги

Српски телеграф недавно је открио да је бивши официр Војске СЦГ који сада живи у Москви на саслушању у тужилаштву испричао да су Јаковљевић и Миловановић убијени због 1,5 тона кокаина, који је био сакривен у касани на Топчидеру, док је црногорска Борба пренела да је истрагу стопирао покојни Вукашин Мараш, тадашњи заменик министра одбране СЦГ. Тадић је у изјави за Политику рекао да га на саслушању у СБПОK нису питали ништа у вези с Марашем и дрогом.

Размена информација

На питање да ли му је познато да је Ратко Младић у октобру 2004. био у касарни у Топчидеру, бивши председник је изјавио да у размени безбедносних информација такав податак никад није поменут.

– Од априла 2003. до почетка 2004. био сам министар одбране и издао сам наредбу да се забрањује боравак свих припадника оружаних снага осумњичених за ратне злочине у објектима Војске Србије и Црне Горе, тако да је мала вероватноћа да је било ко од осумњичених за ратне злочине боравио у објекту у којем се догодило убиство – рекао је Тадић.

република

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here