Islamska država ponovo napala Francusku

Podelite:

Muškarac je naoružan upao u supermarket na jugu Francuske i uzeo taoce, uzvikujući parole Islamske države, pošto je prethodno pucao na policajce.

Posle višesatne drame, napadač je ubijen. Prema prethodnim izveštajima policije, tri osobe su stradale u tri odvojena incidenta, a ranjeno je najmanje 10.

 

 

Kako su neki mediji preneli, napadač je, dok je držao zarobljene ljude u supermarketu, tražio oslobađanje Salaha Abdeslama, odgovornog za teroristički napad u Parizu 2015, kada je stradalo 130 ljudi.

Drama se dešavala u gradu Trebuu na jugu Francuske. Francuski istražitelji su odmah potvrdili da se napad tretira kao teroristički i da je napadač uzviknuo da pripada Islamskoj državi.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, a napadač je identifikovan kao Reduan Lakdim (26) za kojeg je francuski ministar unutrašnjih poslova rekao da je „sitan kriminalac“.

Pogledaj sliku na Tviteru

Gradonačelnik Erik Menasi izjavio je da je otmičar uleteo u prodavnicu vičući „Alahu akbar (Bog je najveći), sve ću da vas pobijem“ i oteo nekoliko ljudi.

Istragu je preuzela francuska protivteroristička jedinica.

Pre nego što je ubijen, napadač je oslobodio taoce, a u supermarketu je ostao zabarikadiran sa jednim policajcem.

Francuski premijer je izjavio da je talačka kriza na jugu zemlje veoma ozbiljna, a na lice mesta odmah se uputio ministar spoljnih poslova Francuske.

Predsednik Francuske Emanuel Makron zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Žerara Kolomba da ode na mesto pucnjave i ministar je na putu ka Trebu.

 

B92

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here