Исламска држава поново напала Француску

Поделите:

Мушкарац је наоружан упао у супермаркет на југу Француске и узео таоце, узвикујући пароле Исламске државе, пошто је претходно пуцао на полицајце.

После вишесатне драме, нападач је убијен. Према претходним извештајима полиције, три особе су страдале у три одвојена инцидента, а рањено је најмање 10.

 

 

Како су неки медији пренели, нападач је, док је држао заробљене људе у супермаркету, тражио ослобађање Салаха Абдеслама, одговорног за терористички напад у Паризу 2015, када је страдало 130 људи.

Драма се дешавала у граду Требуу на југу Француске. Француски истражитељи су одмах потврдили да се напад третира као терористички и да је нападач узвикнуо да припада Исламској држави.

Исламска држава преузела је одговорност за напад, а нападач је идентификован као Редуан Лакдим (26) за којег је француски министар унутрашњих послова рекао да је „ситан криминалац“.

Погледај слику на Твитеру

Градоначелник Ерик Менаси изјавио је да је отмичар улетео у продавницу вичући „Алаху акбар (Бог је највећи), све ћу да вас побијем“ и отео неколико људи.

Истрагу је преузела француска противтерористичка јединица.

Пре него што је убијен, нападач је ослободио таоце, а у супермаркету је остао забарикадиран са једним полицајцем.

Француски премијер је изјавио да је талачка криза на југу земље веома озбиљна, а на лице места одмах се упутио министар спољних послова Француске.

Председник Француске Емануел Макрон затражио је од министра унутрашњих послова Жерара Коломба да оде на место пуцњаве и министар је на путу ка Требу.

 

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here