ИСПЛИВАЛИ СТРОГО ПОВЕРЉИВИ ДОKУМЕНТИ О МИРИ И СЛОБИ: ЦИА је анализирала Слобино понашање и односе са супругом!

Поделите:

ЦИА Милошевића назива импресивним говорником, који је самоуверен и доминантан док разговара очи у очи

Америчка обавештајна служба ЦИА детаљно се бавила ликом и делом Слободана Милошевића и о њему правила строго поверљиве извештаје, преносе београдски медији.

ЦИА је скенирала комплетну Милошевићеву животну и радну биографију, у коју је укључила све његове специфичне особине, очигледно праћене врло пажљиво. На почетку овог документа, насталог у време када се рат у Хрватској разбуктао, а сукоб у БиХ био у повоју, ЦИА Милошевића доживљава као “промоћурног тактичара који добро зна како да манипулише политичком сценом зарад опстанка на власт.”

– Према нашој процени, примарни мотив који је у основи Милошевићевог политичког понашања је снажна жеља за обављањем власти и контролом – стоји већ у трећем пасусу извештаја, чији су поједини делови цензурисани, вероватно због тајности података.

ЦИА Милошевића назива импресивним говорником, који је самоуверен и доминантан док разговара очи у очи.

– Милошевић је учтив и опуштен током састанака у својој канцеларији. Он је мајстор размишљања и доношења одлука под притиском – гласи део описа.

Амерички обавештајци инсистирају на психолошком профилу Милошевића, којем су и отац и мајка починили самоубиство, наводећи да је породични човек који има супругу Мирјану, сина и ћерку. Посебан параграф посвећен је супрузи, али је велик део затамљен.

– Мирјана Марковић му је најближа, у њу има највише поверења, она је његов саветодавац. Често је користила колумне у магазинима да предсказује смене и догађаје у политици свог супруга – стоји у материјалу непосредно пре цензурисаног дела.

Дакле, америчка служба добро је познавала намере Марковићеве да у договору са Милошевићем политички, али очигледно у неким случајевима и буквално, уклони некога ко јој није по вољи.

Извештај је с временом допуњаван новим подацима, а како је време пролазило, Милошевић од симпатичног политичара који пије виски, пуши томпус и одлично говори енглески, са упадљивим акцентом, постаје зликовац који гура лидере крајишких и босанских Срба у рат. Тако касније опсервације описују Слободана као “ултимативног властодршца који је маргинализовао опозицију.”

Бивши агент Државне безбедности Божидар Спасић истиче за београдске медије да се по овим списима јасно види колико је психолошки профил Милошевића одрађен професионално, до најситнијих детаља.

– Треба поменути да су ови извештаји ЦИА о Милошевићу само делимично писани у центрима федералне америчке службе, а доста тога је написано у Београду. Из докумената се може закључити да је ЦИА имала уз себе људе који су окруживали Милошевића и били одлично упућени у његово понашање и односе. И на суђењу у Хагу често је помињано да је ЦИА имала веома добре сараднике на терену, унутар државног апарата.

Espreso

Поделите:

1 коментар

  1. “Дакле, америчка служба добро је познавала намере Марковићеве да у договору са Милошевићем политички, али очигледно у неким случајевима и буквално, уклони некога ко јој није по вољи.”
    Осим топле воде, ови измислише и рупу на саксији!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here