Истрани хоће да се отцепе: Нисмо Хрвати!

Поделите:

Пре недељу дана у Хрватској је отворен блог под називом „Република Истра“. Истоимена страница на Фејсбуку покренута је крајем прошле године.

На блогу, преведено на неколико језика, стоји: „Истра — самостална држава. Вајк била, вајк ће бити. Истра је држава, Истријан је националност, Истријан је свако онај ко поштује све истарске народне групације, њихове језике, дијалекте и говоре те њихове традиције, прихвата њене културе — нарочито културу суживота, делује, у границама својих могућности и способности, за унапређење Истре и за добробит њених грађана“, преноси портал „Индекс“.

„Ми нисмо Италијани, нисмо Словенци, нисмо Хрвати, ми смо Истријани и имамо елементе више народа. Истра почива на тековинама антифашизма“, наводи се на блогу.

На страници на Фејсбуку стоји податак како иницијатива датира с краја прошле године и да је њен циљ „регионална аутономија Истре“.

Страницу је лајковало готово 2.800 људи.

Танјуг

Поделите:

3 COMMENTS

  1. Истра је имала више основа за аутономију него Војводина или Косово. Далмација је такође очекивала аутономију, а требало ју је дати и српском народу – персоналну и територијалну – како где. Славонија је требало да буде аутономна област као пандан Војводини. Руку на срце – и Загорци су национална мањина, тако кад би и они добили територију – Хрватска би се свела на град Загреб.

  2. ТитИне избегице од усташа које себе називају комунистима, исцепкали су Србију а спојили неспојиво – Далмацију и Истру са Славонијом. АЛИ, живот лечи све. И ове франкенштајн државице на инфузији ће нестати – САМО да им се не придружи и савремена Србија.

  3. Кад су Јужни Словени били сложни, они су цветали, ширили се, освојили Истру.
    Кад су се свађали, они су венули, изгубили Косово.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here