Истрани хоће да се отцепе: Нисмо Хрвати!

Поделите:

Пре недељу дана у Хрватској је отворен блог под називом „Република Истра“. Истоимена страница на Фејсбуку покренута је крајем прошле године.

На блогу, преведено на неколико језика, стоји: „Истра — самостална држава. Вајк била, вајк ће бити. Истра је држава, Истријан је националност, Истријан је свако онај ко поштује све истарске народне групације, њихове језике, дијалекте и говоре те њихове традиције, прихвата њене културе — нарочито културу суживота, делује, у границама својих могућности и способности, за унапређење Истре и за добробит њених грађана“, преноси портал „Индекс“.

„Ми нисмо Италијани, нисмо Словенци, нисмо Хрвати, ми смо Истријани и имамо елементе више народа. Истра почива на тековинама антифашизма“, наводи се на блогу.

На страници на Фејсбуку стоји податак како иницијатива датира с краја прошле године и да је њен циљ „регионална аутономија Истре“.

Страницу је лајковало готово 2.800 људи.

Танјуг

Поделите:

3 Коментари

  1. Истра је имала више основа за аутономију него Војводина или Косово. Далмација је такође очекивала аутономију, а требало ју је дати и српском народу – персоналну и територијалну – како где. Славонија је требало да буде аутономна област као пандан Војводини. Руку на срце – и Загорци су национална мањина, тако кад би и они добили територију – Хрватска би се свела на град Загреб.

  2. ТитИне избегице од усташа које себе називају комунистима, исцепкали су Србију а спојили неспојиво – Далмацију и Истру са Славонијом. АЛИ, живот лечи све. И ове франкенштајн државице на инфузији ће нестати – САМО да им се не придружи и савремена Србија.

  3. Кад су Јужни Словени били сложни, они су цветали, ширили се, освојили Истру.
    Кад су се свађали, они су венули, изгубили Косово.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here