Истраживање: Kонзумирање алкохола доводи до мањег волумена мозга

Поделите:

Прекомерна конзумација алкохола носи бројне ризике, укључујући проблеме са срцем и јетром, већи ризик од карцинома, али и оштећења мозга.

Истраживања су указала на повезаност између високог уноса алкохола и смањене беле и сиве материје у мозгу. До сада је већина стручњака тврдила да конзумирање алкохола доводи до смањења волумена мозга.

Недавно је тим научника са Универзитета Вашингтон спровео истраживање које указује да алкохол можда није кривац за мањи обим мозга. Уместо тога, налази показују да смањени волумен мозга и предиспозиција за конзумирање већих количина алкохола могу имати исти основни узрок- генетику.

“Наши резултати указују да се повезаност између конзумирања алкохола и смањеног волумена мозга приписује заједничким генетским факторима. Студија је импресивна јер користи различите приступе и технике анализе података како би дошла до закључака који се поклапају”, каже виши аутор Рајан Богдан, преноси Н1.

Да ли су гени основни узрок?
У студији, чији су налази објављени у часопису “Биологицал Псyцхиатрy”, истраживачи су су имали приступ подацима о 2.423 особа.

“Наша студија пружа доказе да постоје генетски фактори који доводе и до мање количине сиве материје и повећане употребе алкохола”, каже главни аутор Дејвид Барангар.

Прецизније, тим је открио да особе које су имале већи унос алкохола имају нижи волумен сиве материје у кортексу и инсули, а то су две регије мозга које играју кључну улогу у емоцијама, проналажењу меморије, циклусу награђивања и доношењу одлука.

Истраживачи су приметили да је, према њиховој анализи, мање сиве материје у ове две регије мозга заправо последица специфичног генетског састава, који је заузврат такође био повезан са повећаним ризиком од веће конзумације алкохола, како у адолесценцији, тако и код зрелих особа.

У свом истраживачком раду напомиње се да би требло више обратити пажњу на генетске факторе ризика када се процењује ризик од веће конзумације алкохола.

Аутори примећују да се, иако се тренутни налази односе искључиво на конзумирање алкохола, они могу применити и на ризик од употребе других супстанци, које исти генетски фактори ризика могу да изазову.

 

Nedeljik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here