Истраживање показало ко више лаже, жене или мушкарци

Поделите:

Научници Института Макс Планк су у једном великом истраживању, односно метанализи психологије лагања, сакупили резултате 565 различитих мањих истраживања о лагању у којима је учествовало око 44 хиљада учесника. Открили су да године, као и пол, утичу на учесталост лагања

Једно недавно спроведено истраживање напокон је потврдило оно што су жене одавно сумњале: мушкарци лажу више од жена.

Научници Института Макс Планк су у једном великом истраживању, односно метанализи психологије лагања, сакупили резултате 565 различитих мањих истраживања о лагању у којима је учествовало око 44 хиљада учесника. Открили су да године, као и пол, утичу на учесталост лагања. Анализа је објављена у стручном часопису „Псyхологицал Буллетин“.

У анализи готово 600 разних истраживања која су се спроводила задњих неколико година, научници су открили да првенствено млађе особе и мушкарци чешће лажу. У истраживањима су се радили мали експерименти, попут бацања новчића. Сваки испитаник је морао да баци новчић и каже резултат – дакле, писмо или глава – водитељима истраживања. Kоме се окрене глава, тај добије новац. На крају експеримента би број глава и писама требало да буде отприлике једнак за све испитанике. Међутим, у готово свим истраживањима су учесници „добили“ чешће главу – како би зарадили више новца. Тако се открило да мушкарци чешће кажу неистину од жена. Међутим, разлика је мала: код експеримената који су рађени у оквиру истраживања, лагало је укупно 42 одсто мушкараца и 38 одсто свих жена. А вероватноћа да неко лаже пада с годинама.

Kао могуће објашњење чињенице да мушкарци лажу чешће од жена наводи се претпоставка да су мушкарци спремнији на ризик. Мушкарци ће чешће ризиковати да буду ухваћени те се не устручавају од лажи – за разлику од жена, кажу аутори истраживања. Осим тога, женама теже пада да лажу ако ће тиме наштетити другим људима.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here