Италија: Утихнуле песме са балкона, људи се плаше глади ВИДЕО

Поделите:

Трст — Рекордан број умрлих од коронавируса у Италији, укупно је 9.950 особа подлегло зарази, број преминулих лекара се попео на 51.

За пет седмица након почетка епидемије у Италији је регистровано укупно 86. 498 заражених, па је по броју позитивних на коронавирус Италија је премашила укупан број оболелих у Kини.

Стручњаци који прате ширење епидемије коронавируса у Италији тврде да постоје чврсти докази да је број заражених десет пута већи од броја који се званично саопштава на дневним конференцијама за медије, и да он достиже цифру од око 600 хиљада. Нико не крије податке, вец Цивилна заптита располаже и саопштава бројеве само на основу броја оних који су тестирани на вирус.

Месец и по дана од почетка епидемије и рестриктивних мера, генерално расположење грађана у Италији се мења. Медији упозоравају на опрез, грађани су престали да певају са балкона и у 18х више нико не излази како би песмом растеривао страх.

Медији објављују анкете са људима у супермеркетима, а порука је да се “страх претворио у љутњу”.

У супермаркетима има довољно хране, али многи људи, који су се већ раније борили да саставе крај с крајем, немају новаца да то плате. Такође грађани јављају да су поједини велики дистрибутери хране повећали цене.

“Гладни смо”, све чешће се чује од људи који су остали без посла и без пара. Неко од њих плаче, неко шапуце, а они бесни покушавају да узму храну у супермаркетима а да не плате.

“Нисам ја крив што сам закључан у кући, што сам остао без посла. Ако Италијани више немају новца за прехрану своје деце, напашће супермаркете како би добили храну. Они ће направити револуцију”, поручује један љутити грађанин у видеу који се врло брзо приширио друштвеним мрезама.

Супермаркет у Палерму био је на удару двадесетак породица које су напуниле колица са робом и покушале да изађу, а да не плате. Интервенисала је полиција.

“Питајте их сада засто више не певају са балкона”, поручује новинар који је извештавао о инциденту.

Протести за сада још нису масовни, али је јасно да ће држава убрзо морати и овоме повести рачуна. Мере које су до сада донешене за ублажавање економске стране кризе касне.

Овим раскораком у броју тестираних и стварно заражених (а не тестираних) може се објаснити чињеница зашто је у Италији, према звничним подацима, смртност од коронавируса тако висока – 24. марта 2020. године, смртност је била је близу 10% у Италији, док је у другим земљама између 1 и два процента, у Kини је смртност била 4%, а Немачкој тек 0,5%.

Влада припрема нови декрет, и према доступним информацијама карантин се продужава за најмање још две седмице по престанку садашње одлуке владе која је на снази до 3. априла.

“Епидемија је успорила свој пут, али чак и најмања попуштања забрана које су на снази ризик су да се број инфекција поновно повећа и самим тим продужи карантин на много дужи период, поручили су председници две највазније државне здравствене институције Високог Института за Здравство, Силвио Брусаферо и Високог Здравственог Већа, Францо Лоцатели.

Стручњаци упозоравају да ће можда требати седмице, а могуће и неколико месеци како би се вратило у нормалан живот.

“Са математичког становишта могуће је веровати да це епидемија коронавируса бити заустављена само кад је вредност Р0 (нула-нула, индекс заразности) мања од 1. То значи да ће бити потребно доћи до тренутка када сваки заражени појединац не зарази ни једну другу особу. И ово је већ довољно да схватимо колико дуг пут још може бити”, казе Франко Лоцатели.

По други пут од како је почела епидемија коронавируса нацији се обратио Италијански председник Сергио Матарела .

Прво се захвалио онима који су у “овој тужној страници наше историје2 у првом реду борбе против епидемије: здравственим радницима, лекарима, медицинским сестрама, службама за провођење закона. Позвао је становниство на “кохезију и социјално јединство”.

А од Европе, затражио је “солидарност” у овим драматичним условима са којима се сучава нас континент.

“Надам се да ће сви у потпуности разумети, пре него што буде касно, озбиљност претње Европи. Потребна нам је солидарност. Неопходне су даљње заједничке иницијативе, што пре превазићи старе шеме које се сада, нису довољне нити адекватне”, поручио је председник Матарела.

Велике симпатије јавности изазвао је незванични део снимљене поруке. Наиме неко из екипе председника је приметио да му чуперак косе штрчи, на сто је Матарела одговорио да и он, као и други, у овој ситуацији не може код свог фризера.

 

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here