Italijanski pilot: Prisustvo osiromašenog uranijuma kod tumora kostiju

Podelite:

Bivši italijanski pilot Dominik Leđero izjavio je danas u Nišu, na simpozijumu o posljedicama NATO bombardovanja Srbije, da medicina svakodnevno napreduje i da je novim tehnikama utvrđeno prisustsvo osiromašenog uranijuma kod tumora kostiju.

– Prije nekoliko dana upotrijebljena je nova tehnika, ispitivanje DNK-a i biopsija je nedvosmisleno pokazala prisustvo osiromašenog uranijuma kod tumora kostiju – rekao je Leđero, sada predstavnik nevladine organizaciji Opservatore militare.

Simpozijum je okupio brojne stručnjake iz Rusije, Grčke, Malte, Italije i Srbije, a izloženo je ukupno 35 naučnih radova, javio je RTS.

U Italiji je već doneseno 80 pravosnažnih presuda prema kojima porodice vojnika žrtava osiromašenog uranijuma treba da budu obeštećene.

Srđan Aleksić, organizator simpozijuma čiji je moto „Istinom do pravde“, podsjetio je da je Skupština Srbije formirala komisiju koja utvrđuje uzročno- posljedičnu vezu između osiromašenog uranijuma i oboljelih.

– Imamo preliminarni izvještaj da djeca rođena poslije bombardovanja više obolijevaju od tumora. Kada se utvrdi ta veza, onda možemo da pokrenemo postupak – rekao je Aleksić.

Na skupu je promovisana i knjiga „Godine tišine i uranijumski vojnici“ u kojima su zabilježene najbitnije stvari i iskustva ljudi koji su na bilo koji način povezani sa osiromašenim uranijumuom.

RTRS
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here