Иван Стоилковић: Апел из Македоније: Антисрпска политика нове власти!

Поделите:

Не смета им кад Албанци владају половином Македоније, а смета српски председник у најсиримашнијој општини у Македонији

Како улазимо у завршницу изборне кампање за други круг локалних избора у Македонији, све су гласније поруке да наша Демократска партија Срба Македоније – каo једина од српских партија која има кандидата за градоначелника једне македонске општине – нема право да има свог градоначелника. Питају како смо се усудили да тражимо подршку за нашег кандидата и како то Срби у општини Старо Нагоричане мисле да могу да „управљају“ Македонцима иако се то и до сада дешавало у сарадњи са македонским партијама. Демократска партија Срба у више наврата побеђивала је на локалним изборима у овој општини, и то никоме није сметало до сада. А сада смета.

Шта је циљ оваквог приступа? Зашто власт у Македонији насилнички и крајно непримереним средствима, изван законских оквира, хоће Србима да одузме и последњи институционални оквир и стуб у борби за очување наше националне посебности, српске културе, духовности и традиције у Македонији? Или је намера да се у прекомпозицији уставно-правног поретка у Македонији, од грађанског и мултикултурног пређе у двонационални заправо прави мотив оваквог понашања, уз нескривено антиспство нове македонске власти.

Све очигледније постаје да њој не смета кад неко други са истим таквим процентом као Демократске партије Срба Македоније у Старом Нагоричану хоће да на републичком нивоу управља половином укупних државних и друштвених ресурса. А смета им наш градоначелник у убедљиво најсиримашнијој општини у Македонији. Још када за такву намеру ангажују целокупан државни апарат, на челу са партијском полицијом као покрићем за изборни криминал, поткупљивање, уцене и застрашивање наших чланова и симпатизера – тада ствари постају јасније. Да не буде нејасно: сав изборни криминал уредно смо документовали, са овереним изјавама појединаца, фотографијама возила и службених лица ангажованих у законом недопуштеним активностима. Све то једнако уредно достављено је на релевантне адресе.

Релевантна адреса није ОЕБС, јер, и поред њиховог обећања да ће јавно осудити недозвољене активности државних органа за случајеве које смо им уз доказе презентовали, осуда је изостала. Наш поновни захтев ОЕБС да инсистира код надлежних да се полицијско присуство у општини сведе само на снаге за очување јавног реда и мира крајње бесрамно је прећутан. Да ствари буду кристално јасне: захтевали смо и захтевамо само фер и демократске изборне услове, никаквих попуста и погодности.

stoilkovicdodikОЕБС је само показао да је на заласку свог постојања у оваквом облику. Ова организација се, не придржавајући се елементарних принципа свог постојања, на крајње непринципијелан и некоректан начин ставила у функцију чувара у заштитника изборног криминала. Са којим побудама, време ће показати.

Не бих много о понашању и учешћу неких Срба и њихових организација у том процесу рушења институционалних оквира егзистенције српског народа у Македонији. Само нека остане записано да су управо Срби саучествују у недемократском преузимању Општине од стране и на страни СДСМ и да су саучесници у већ најављеном укидању Закона о празницима, који првенствено значи укудање Светог Саве као националног празника Срба Македоније. Нажалост Срби су и саучесници власти која предводи најмрачнију антисрпску кампању у Македонији.

Јасно да добар део наших сународника беш и не разуме политичке нијансе борбе за опстанак. На срећу, већина њих ипак разуме. Не претендујемо да неком у Македонији прописијемо шта да мисли и како да се понаша, али обавеза да бринемо за наш народ налаже нам да отворено укажемо да садашња непромишљеност и лакоумност неких од нас могу бити самоубилачке, и духовно и егзистенцијално, а не само политички. Још горе: могу да се погубно одразе и на будуће односе између Републике Србије и Републике Македоније.

stoilkovic09aУ недељу идемо на други круг гласања. Позивам Србе да гласају по савести. Да, савест ће бити сасвим довољна.

Аутор је председник Демократске странке Срба Македоније

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here