ИВАНОВ: Изазивам Заева да ме опозове

Поделите:

Македонски председник Ђорђе Иванов позвао је премијера Зорана Заева да га смени, уколико успе да обезбеди твотрећинску већину у Собрању, преносе македонски медији. Иванов је реаговао на изјаву премијера Македоније да ће, уколико буде потребно, покренути процедуру за опозив Иванова, како се не би доволило „да било ко кочи Македонију на европском путу“.

„Позивам господина Заева да, са истом двотрећинскком већином која је потребна за промену Устава, одмах покрене поступак за утврђивање одговорности председника Републике, односно импичмент“, навео је Иванов.

Македонски председник, који се оштро супротставио договору Атине и Скопља према којем ће се земља убудуће звати „Република Северна Македонија“, рекао је да његов став према споразуму Заева и грчког премијера Алексиса Ципраса остаје непромењен упркос „претњама и притисцима“.

Заев је у уторак увече рекао да се нада да Иванов неће опструирати процесе који следе, али да ће, уколико буде неопходно, покренути поступак за опозив председника.

Македонија и Грчка су, после 27 година дипломатског надмурдивања, постигле споразум према којем ће се Македонија убудуће звати „Република Северна Македонија, што је покренуло талас негововања опозиционих странака у обе државе.

РТС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here