Иванов: Референдум није успео, време је за одговорност

Поделите:

Председник Македоније Ђорђе Иванов је оценио да референдум о споразуму о решавању спора с Грчком није успео и истакао да владајућа већина треба да понесе одговорност за тај неуспех.

“Реалност је да референдум није успео. Народ је неизласком на референдум одбацио споразум из Преспе. Та одука грађана обавезује и парламент треба да је поштује” рекао је Иванов новинарима.

Председник је упозорио владу лидера СДСМ Зорана Заева да не потцењује суверену вољу народа изражену на референдуму и да, како је рекао, не покушава да измени реалност – неуспех референдума.

“Излазност од 36,9 одсто није воља народа, већ је то оних 69 одсто који нису изашли” да гласају, рекао је Иванов, и нагласио да је “време за одговорност пред македонским народом”.

Иванов сматра да је власт свела подршку за ЕУ И НАТО на 36 процената и да је манипулисала грађанима.

“Подршку ЕУ и НАТО са 80 одсто, свели сте на само 36,9 одсто. Манипулишете нашим грађанима, а нашим европским и евроатлантским партнерима пласирате лажне вести”, рекао је македонски председник.

Према његовим речима, Македонија треба да иде у ЕУ и НАТО, али реформама, а не притисцима и уценама.

“Потребне су прво реформе у судству и борба против корупције и клијентелизма. Други изазов је да изградимо нов национални концензус. Ово је поука свим партијама”, рекао је Иванов новинарима поводом резултата референдума.

Председник Македоније, који је бојкотовао референдум, честититао је “македонском народу, Албанцима, Турцима, Србима, Ромима, Бошњацима и Власима због њихове одлуке”.

 

бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here