Иво Андрић између Хитлера и Стаљина, између Kраљевине и комуниста: Последње тајне нашег јединог нобеловца

Поделите:

Недавно је Михаел Мартенс, дугогодишњи новинар Франкфуртер алгемајне цајтунга, публициста, и једно време дописник угледног ФАЗ-а из Београда, најавио књигу “Иво Андрић: У пожару светова”, која би требало да се појави крајем лета. Kонтроверзе је изазвала најава да ће у књизи бити описан човек “који је ишао Хитлеру на рођендан и којег је звао Стаљин”, што је многе навело да помисле да је реч о ниподаштавању Андрића и везивању југословенског нобеловца за нацистички режим.

Било је довољно погледати корисничко име Михаела Мартенса на Твитеру (@Андрић1961) па да се схвати да би то морало бити далеко од истине. Није да Мартенс бежи од контроверзи, чак ни када говори о Андрићу, али и о земљи – и државама – које је Андрић оставио иза себе, и свему ономе што се после Андрића у њима догађало.

Мартенс је у великом интервјуу за Недељник говорио о Андрићевим контактима са Хитлером и Стаљином; о његовом односу са владом Kраљевине Југославије и са комунистима; о мржњи на Балкану и ратовима, бившим и будућим; о 27. марту и 6. априлу 1941; о Андрићевом југословенству и осећају припадности; о злоупотребама великог писца да би се оправдало НАТО бомбардовање Србије…

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here