Из Норвешке уплаћивао у БиХ новац терористима

Поделите:

Зикрија Кркић (45) из Приједора, оптужен за двоструко убиство у Трнопољу код Приједора, пријављен је Републичком јавном тужилаштву РС због финансирања тероризма!

Извештај против Кркића тужилаштву је поднела Управа за борбу против тероризма и екстремизма.

Осумњичени Зикрија Кркић тренутно се налази у затвору у Норвешкој због породичног насиља. У ту земљу је побегао након што је неправоснажно ослобођен оптужбе да је на Бајрам 28. јула 2014. године у кафе-бару “Сан” у Трнопољу код Приједора хицима из аутоматске пушке убио Мухарема Балића и Алмира Реџића.

Како сазнају “Новости”, због Зикрије Кркића током овог месеца у БиХ би требало да стигну представници норвешких истражних органа како би се упознали са свим доказима и предметима који се против њега воде у Српској. Очекује се да ће након тога све пријаве бити обједињене у један предмет, те да ће му се у Норвешкој судити и због двоструког убиства, али и финансирања тероризма.

– Пријављени се сумњичи да је од новембра 2012. до 2016. у више наврата уплаћивао веће износе новца за који се сумња да је коришћен за финансирање терористичких активности – рекла је портпарол МУП РС Даница Гњатовић.

Како сазнајемо, Кркић је из Норвешке послао око 12.300 евра на три рачуна у БиХ. Од тога је 2.550 евра послао Хусеину Билалу Боснићу кога је Суд БиХ правоснажно осудио на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам, те организовања терористичких група. Око 1.700 евра уплатио је Седину Гуламићу, родом из Зенице, који је одређено време живео у вехабијској заједници у Бочињи, а потом у Горњој Маочи. Он је био предмет истраге у оквиру акције “Свјетлост” када је, тражећи оружје, СИПА претресла неколико кућа у Горњој Маочи.

Највећи износ од око 8.000 евра уплатио је фирми “Милитари шоп” из Илиџе, те се сумња да је посредовао у набавци војне опреме за потребе терористичких акција.

– Одређену суму новца З. К. је уплатио на рачун Х. Б. Б. знајући да ће бити употребљен за извршење кривичних дела за које је то лице и осуђено пред Судом БиХ – рекла је Гњатовићева.

НОВО СУЂЕЊЕ

Иако поступак није био окончан, Кркић је пуштен из притвора и отишао је у Норвешку, чије држављанство поседује. У међувремену Врховни суд РС укинуо је ослобађајућу пресуду и поступак за двоструко убиство вратио на ново суђење, али се Кркић више није појавио у БиХ. Одбрана је тражила да се предмет уступи норвешком правосуђу, што им је услишено после више правних перипетија.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here