Из реке Врбас извађен средњовековни „мач у камену“ (ВИДЕО)

Поделите:

Археолози су у четвртак из реке Врбас недалеко Бањалуке извукли средњовековни мач који је био забоден у стену, због чега су га већ прозвали “бањалучким Ескалибуром”, по узору на легенду о Краљу Артуру.

Археолог Ивана Панџић, која је учествовала у роњењу и вађењу мача, казала је да је из воде успешно извучен изузетно добро очуван средњовековни мач.

„Једино је врх мача који је био забоден у стену мало оштећен јер недостаје мали део врха. Мач ће сада бити превезен у Музеј Републике Српске, а с нама је колегиница из Института за конзервацију из Београда, која је одмах приступила заштити“, рекла је Панџић за медије у БиХ.

Тек после предузимања мера заштите приступиће се расветљавању мистерије коме је мач припадао, као и у ком периоду је настао. Постојање мача је раније утврђено, али је тек сада извучен после ангажовања професионалних ронилаца и археолога.

„Овакав тип мача коришћен је у раздобљу од последње четвртине 13. до прве половине 15. века. Такви мачеви на нашим просторима су релативно ретки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја, како за музеј, тако и за град и Републику Српску“, рекли су у Музеју Републике Српске.

Раније је археолог Панџић истакла да је идеја да се мач, пошто се у целости очисти, рестаурира и анализира поново врати у камен.

„С обзиром на то да га сви већ зову бањалучким „Ескалибуром“ зашто да не искористимо ту ситуацију у којој се он налази како би цела прича била што атрактивнија.

HINA
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here